Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΝΕΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΛΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ (ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


16 Αυγούστου – 16 Σεπτεμβρίου 2011


Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δελφών, ένας από τους ιστορικότερους Δήμους της Ελλάδας, επιθυμεί να επιλέξει το νέο του δηλωτικό σήμα (Έμβλημα) μαζί με τους πολίτες της χώρας που εκφράζονται διαχρονικά από τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού των Δελφών. Μία κίνηση που στοχεύει στο να αναδείξει, με έναν ακόμη δημιουργικό τρόπο, τις δεδομένες αξίες και αρχές. Ο Δήμος Δελφών και η Επιτροπή που ορίστηκε για την ολοκλήρωση της δεδομένης διαδικασίας προσκαλούν ανοιχτά τις πλέον ειδικές ομάδες ανθρώπων που αναφέρονται παρακάτω και επιθυμούν να αναδειχτεί - μέσα από το δημιουργικό πόνημα των υποψήφιων προτάσεων - η αρτιότερη δυνατή έμπνευση.   

Α. Πλαίσιο Περιεχομένου
Ένα πλαίσιο αρχών & αξιών θα πρέπει να διέπει το περιεχόμενο και την κατάθεση των σχετικών προτάσεων:

  >Αναζητούμε το νέο δηλωτικό σήμα (Έμβλημα) του Δήμου Δελφών.
  >Ένα Έμβλημα λιτό, σαφές, εύληπτο και σχετιζόμενο με την παγκόσμια σημασία, αναγνώριση και το συμβολισμό των Δελφών.
  > Ένα έμβλημα που να ρίχνει το βλέμμα του στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Που θα αντέχει στο διάβα του χρόνου (διαχρονικότητα) και που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία καλλιτεχνική δημιουργία άξια της ιστορικότητας του τόπου και δυνατή στο να «αγκαλιάζει» το σύνολο των ανθρώπων της κάθε γενιάς.
  >Ένα έμβλημα που θα έχει μία σύγχρονη εικαστική ανάγνωση/ματιά, απαλλαγμένη από ακαδημαϊσμούς και στείρα περιγραφή.
  >Ένα έμβλημα που θα μπορεί να διέπεται από: τη μεγάλη ιστορική πραγματικότητα των Δελφών, τη σύνθεση της φιλοσοφικής διαθήκης των Δελφών, την καλλιτεχνική κληρονομιά των Δελφών, την αριστουργηματική αρμονία συμβόλων και εικόνων των Δελφών, τη δύναμη του μεγάλου θεσμού των Αμφικτυονιών που ένωσαν κοινωνίες ολόκληρες, τη δημιουργικότητα και τη σοφία των λόγων των Δελφών, τη μέχρι τις μέρες μας διαδραστική αίσθηση που εκπέμπουν οι Δελφοί, τη σύγχρονη έμπνευση που αποπνέουν οι Δελφοί, την ευρύτερη λάμψη που σε παγκόσμια κλίμακα εκπροσωπούν οι Δελφοί. 
 >Ένα έμβλημα που θα μπορεί να εκπέμπει το «εμείς» και λιγότερο το «εγώ».
 >Ένα έμβλημα που θα πλαισιώνεται απαραίτητα από την ονομασία  «Δήμος Δελφών» μέσα από γνωστές και προτεινόμενες φορμαλιστικές επιλογές. Η δυνητική δε συν-ακολουθία κάποιου γνωμικού ή ρητού (σχετιζόμενο με την ιστορικότητα των Δελφών) αν και δεν είναι στα άμεσα ζητούμενα, θα μπορούσε δε να συνεπικουρεί τον όλο σχεδιασμό χωρίς όμως να δημιουργεί ένα ανισοβαρές περιεχόμενο για το τελικό έμβλημα. 
 >Ένα έμβλημα που θα σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, του σεβασμού της δεοντολογίας και της νομιμότητας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, της ελευθερίας έκφρασης καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
  >Ένα έμβλημα που να μπορεί να αποτυπωθεί και σε άλλες διαστάσεις (π.χ. μετάλλιο).
  >Ένα έμβλημα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διεθνές επίπεδο. Ίσως, με ξενόγλωσση (αγγλική) απόδοση των λεκτικών μερών του εμβλήματος, όπου και αν είναι αυτό εφικτό.      

Β. Όροι / Προϋποθέσεις

   2.1.Πρόταση/Προτάσεις για το νέο δηλωτικό σήμα (έμβλημα) του Δήμου Δελφών, και με το σκεπτικό μίας αρτιότερης τελικής δημιουργίας, μπορούν να καταθέσουν σε πανελλαδικό επίπεδο: Καλλιτέχνες, Φοιτητές/τριες & απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, Αρχιτέκτονες και Γραφίστες που είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. 2.2.Κάθε φυσικό πρόσωπο ή ομάδα προσώπων από τις άνωθεν κατηγορίες, μπορούν να καταθέσουν πέραν της μιας πρότασης και μέχρι τον συνολικό αριθμό των τριών (3). 2.3.Κάθε πρόταση θα πρέπει να αποστέλλεται ή να παραδίδεται τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Η έντυπη μορφή θα πρέπει να αποτελείται από 11 έγχρωμα ή ασπρόμαυρα αντίτυπα (ανάλογα με το αν η πρόταση θα περιέχει ή όχι χρώμα), να συνοδεύεται από ένα σύντομο σκεπτικό περιγραφής & έμπνευσης της πρότασης καθώς και τα αναλυτικά/εναλλακτικά στοιχεία επικοινωνίας. Η ηλεκτρονική μορφή θα πρέπει να είναι οπτικός δίσκος που θα περιλαμβάνει την πρόταση καλής ποιότητας αρχείο .jpg, το περιγραφικό σκεπτικό και τα αναλυτικά/εναλλακτικά στοιχεία επικοινωνίας σε αρχείο.doc. 2.4.Η εναρκτήρια ημερομηνία αποδοχής των προτάσεων ορίζεται ως η Τρίτη 16 Αυγούστου 2011 και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης/αποστολής (σφραγίδα ΕΛΤΑ) η Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011. 2.5.Οι προτάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται/παραδίδονται σε κλειστό φάκελο (με μέριμνα προστασίας του περιεχομένου υλικού) με την πλήρη αναφορά του προσώπου ή της ομάδας αποστολής και με την ένδειξη «ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ» στην εξής διεύθυνση: Δήμος Δελφών, Δημαρχείο Δ. Δελφών, Πλατεία Κεχαγιά, 33100 Άμφισσα. 2.6.Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα καταλήξει στη μία (1) επικρατέστερη πρόταση εμβλήματος που θα προτείνει προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Δελφών. 2.7.Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην καλυφθεί από καμία πρόταση. 2.8. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011. 2.9.Ο Δήμος Δελφών, εφόσον κρίνει ότι καλύπτεται από το αποτέλεσμα της Επιτροπής, θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες από το νόμο διαδικασίες οι οποίες θα του επιτρέψουν να ενημερώσει τους συντελεστές της επικρατέστερης πρότασης για το τελικό αποτέλεσμα και να ορίσει -δημόσια- την ημερομηνία που θα προβεί στη δημόσια αποκάλυψη του νέου δηλωτικού σήματος του Δήμου Δελφών. 2.10.Ο Δήμος Δελφών δεν ορίζει χρηματικό έπαθλο για την επικρατέστερη πρόταση. Θα προβεί όμως σε ηθική βράβευση με ειδική δημόσια τελετή που θα περιλαμβάνει και ένα συμβολικό δώρο. 2.11.Ο Δήμος Δελφών θα κατέχει την αποκλειστική πνευματική ιδιοκτησία της υιοθετημένης πρότασης στη μορφή του νέου εμβλήματος του Δήμου Δελφών το οποίο θα χρησιμοποιείται όπως μόνον ο Δήμος Δελφών κρίνει απαραίτητο για τις ανάγκες επικοινωνίας του ως δημόσιος φορέας. 2.12.Η αποστολή πρότασης συνεπάγεται και την πλήρη αποδοχή όλων των προαναφερομένων όρων από πλευράς συμμετεχόντων.  

Η ανοιχτή αυτή πρόσκληση είναι αναρτημένη στους κάτωθι ιστοτόπους:
 
www.amfissa.gov.gr (κεντρική σελίδα)
www.delphi.gr (τρέχουν τώρα)


Πληροφορίες                                                                      Για την Επιτροπή
Απόστολος Χατζηδήμου                                                 Ιντέρνος Δημήτριος        
τηλ: 22653 51313                                                                   Πρόεδρος
info@delphi.gr / cityofdelphi@gmail.com                                 

 

ΠΗΓΗ: www.amfissa.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: