Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ-«Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΩΚΙΣ» ΤΟ 1927!


Βρήκαμε στην εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ» ένα άρθρο για τη «Ναυμαχία της Αγκάλης» που είχε δημοσιευτεί το 1927! Εκατό ακριβώς χρόνια μετά!



Κάντε διπλό κλικ για μεγέθυνση.



ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ



Ο επιβαλλόμενος μεγαλοπρεπής εορτασμός μιας Εκατονταετηρίδος εις μνήμη της 30ης Σεπτεμβρίου 1827 καθ’ ήν κατεστράφη ο Τουρκικός στόλος εν Ιτέα υπό του φιλέλληνος Άγγλου Ναυάρχου Άστιγξ.

 
Μία λαμπρά αλλά χωμένη εκατονταετηρίς που πρέπει να λάμψει αναφέρεται ατο περισπούδαστο πόνημα του ιστορικού συγγραφέως κ. Θεοχ. Μελισσάρη θιασώτου της τυπογραφίας, Ιτέα-Κίρρα.


 
Πρέπει να’ αναχρονισθώμεν προς ταύτη την 30ην Σεπτεμβρίου 1927. Όπως επανηγυρίσθη πέρυσι μεγαλοπρέπως η Ναυμαχία της Χίου, η έξοδος του Μεσολογγίου, της Αραχώβης κ.λ.π. δια της συμμετοχής της Κυβερνήσεως, επισήμων εις τα εορτάς εκείνας, ούτω πως και η Ναυμαχία της Ιτέας, της Παλαιάς Σκάλας των Σάλωνων πρέπει ν’ αναζήσουν στην μνήμην μας επισημότατα.


 
Συμπληρώνοντας 184 χρόνια, εορτάστηκε η ιστορική επέτειος της Ναυμαχίας της Αγκάλης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου από την Δημοτική Ενότητα Ιτέας του Δήμου Δελφών.


 
Η Εφημερίδα ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄ δημοσίευσε, 21 Σεπτεμβρίου 1927, τα της ιστορικής εκείνης ημέρας συμβάντα της εκατονταετηρίδος για τον επίσημο πανηγυρισμό:




Δεν υπάρχουν σχόλια: