Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 75.000 ΕΥΡΩ


Αυτόφωρη διαδικασία θα ακολουθείται για όσους έχουν φοροοφειλές άνω των 75.000 ευρώ, αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Α.Π.), Νικ. Παντελής, σε εγκύκλιό του προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Παράλληλα, ζητάει φοροδίκες τύπου εξπρές.

Παράλληλα, τονίζει ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

Αντίθετα, υπογραμμίζει ο κ. Παντελής η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται για τα εγκλήματα του Ν. 1882/1990 (άρθρο 25, παράγραφος 1), όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ. Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της συνταγματικότητας της αυτόφωρης διαδικασίας θα κριθεί από τα δικαστήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: