Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ-ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ


Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Φωκίδα!



Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ν. Φωκίδας «Ακεσώ» σε συνεργασία με τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, το ΕΕΕΕΚ Άμφισσας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων φέρνει μέρος της ενότητας «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας Προκαταλήψεις» του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Φωκίδα. Η εκδήλωση δρομολογείται για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στην Άμφισσα και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στο Λιδωρίκι.



Η δράση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ν. Φωκίδας «Ακεσώ» να φέρει τους συνεργαζόμενους φορείς πιο κοντά, μέσα από την διοργάνωση και την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων.



Στόχος της εκδήλωσης εκτός από την άρση των προκαταλήψεων, είναι η έναρξη διαλόγου γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπτυξιακά και διανοητικά προβλήματα, την ενσωμάτωση στο σχολείο, τους κινδύνους ιδρυματισμού και τα οφέλη των κέντρων ειδικής εκπαίδευσης παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων και κάποιων εκ των σκηνοθετών. Οι ταινίες του αφιερώματος ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων. Από τη μια αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών. Από την άλλη όμως δείχνουν ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων υπερνικούν τόσο τα προβλήματα όσο και τις προκαταλήψεις.



Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε ταινίες, δυο εκ των οποίων - το Εμείς οι Κύκλωπες (2009) της Μαρίας Οικονόμου και το Χέρια Όλο Φώς (2003) του Μάνου Παπαδάκη, είναι μικρού μήκους και παρουσιάζουν δουλειά που γίνεται στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αλεξανδρούπολης και Άργους. Στην ταινία Πριγκίπισσα Χριστίνη (2007) της Ίριδας Ζαχμανίδη, με ηρωίδα μια κοπέλα με σύνδρομο Down, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων στην λεγόμενη «κεντρική ζωή». Στο ντοκιμαντέρ Παράσταση (2003) του Νίκου Αλευρά, ο δημιουργός κινηματογραφεί την θεατρική παράσταση των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Νέας Πεντέλης και σκιαγραφεί έναν εντελώς ξεχωριστό ανθρώπινο μικρόκοσμο. Τέλος, στην ταινία Η φάκα (2010) της Μαρίνας Δανέζη, η σκηνοθέτιδα καταπιάνεται με το θέμα της αποκατάστασης αναπήρων και όχι μόνο, κατακρίνοντας τα κενά του συστήματος και αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα.



Στην εκδήλωση έχουν καλεστεί και θα παραβρεθούν κάποιοι εκ των δημιουργών.



Σας περιμένουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: