Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»


Α. Συνέντευξη κου Περ. Παπαδόπουλου. Πρώην Δ/κτης Νοσοκομείου        Άμφισσας.

Αποκαλυπτικότατος ο Π. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της παράδοσης της διοίκησης του νοσοκομείου

“Τα όποια θετικά των συνένωσων ακυρώνονται από το γεγονός ότι πανελλαδικά μόνο εμείς και η Ευρυτανία
έχασαν την αυτονομία τους”
-”Η προτασή μου ήταν να μην μειωθούν οι κλίνες και να μην χαθεί καμιά κλινική”
-“Έμαθα την απομακρυνσή μου από το διαδύκτιο. Ήταν θέμα “ευγένειας” του υπουργείου”
Δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου
Πικραμένος αισθάνεται για την απομάκρυνσή του ο μέχρι χτες διοικητής του νοσοκομείου Άμφισσας καιν για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι έμαθε για την παύση του από το διαδίκτυο χωρίς να τον ενημερώσει αρμοδίως κανένας παράγοντας του υπουργείου.
Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κος Παπαδόπουλος, σε αντίθεση με τον κο Τομάρα, ισχυρίζεται ότι δεν έγινε διαβούλευση ούτε για τη μείωση σχολών ούτε για το χάσιμο της διοικητικής αυτοτέλειας, λέγοντας ότι απλά του ζητήκαν κάποια στοιχεία και κάποιες προτάσεις.
Όπως ισχυρίζεται, η αποψή του ήταν να μην μειωθούν οι κλίνες και πολύ περισσότερο να μην κλείσει καμιά κλινική

«Η ευγένεια είναι ένα από τα πράγματα που δεν επιβάλλονται»
«ΩτΦ» : Αισθάνεστε αδικημένος με τον τρόπο που φεύγετε. Νομίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιηθείτε κάπου αλλού;
Παπαδόπουλος: Κατ’ αρχήν δεν έχω κανένα παράπονο, για την αντικατάσταση μου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Αναφορικά με την 5η ΥΠΕ έχω να πω ότι η συνεργασία ήταν άψογη σε μεγάλο βαθμό. Όσων αφορά για τον τρόπο που είπατε θεωρώ ότι τα πολιτικά στελέχη δεν πρέπει να το μαθαίνουν από το internet, την αντικατάστασή τους.
Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι, αλλά αυτό είναι θέμα ευγένειας της πολιτικής ηγεσίας και αυτό δεν επιβάλλεται. Η ευγένεια είναι ένα από τα πράγματα που δεν επιβάλλονται.
«ΩτΦ» : Πάντως στο στενό σας περιβάλλον από ότι γνωρίζω , είχατε την πληροφόρηση, ενδεχομένως την και υπόσχεση, ότι θα χρησιμοποιηθείτε στο νοσοκομείο της Λαμίας.
Παπαδόπουλος: Όχι δεν είχα κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Πολλά κυκλοφορούσαν, λέγονταν και ακούγονταν. Το άκουγα από διάφορες μεριές αλλά εγώ δεν είχα κάποια επίσημη πληροφόρηση. Δεν έχω και πρόθεση όμως. Έχω συνταξιοδοτηθεί και δεν έχω πρόθεση να απασχοληθώ. Στη ζωή δεν πρέπει να λέμε ποτέ, πρόθεσή μου είναι όμως να ιδιωτεύσω στο σπίτι μου με την οικογένειά μου.

«Δεν έγινε κάποια διαβούλευση για μείωση κλινών»

«ΩτΦ» ; Θα σας κάνω μια ερώτηση που προηγουμένως απέφυγε εντέχνως να απαντήσει ο κ. Τομάρας.
Όταν γίνονταν αυτή η διαβούλευση για τη μείωση των κλινών, η δική σας άποψη ως Διοικητής του Νοσοκομείου Άμφισσας ποια ήταν;
Παπαδόπουλος: Δεν έγινε κάποια διαβούλευση για μείωση κλινών. Προτάσεις στείλαμε. Στις προτάσεις αναφέραμε να παραμείνουν όλα ως έχουν. Κοιτάξτε όμως η μείωση των κλινών δεν λέει τίποτα από μόνη της, δεδομένου ότι το νοσοκομείο της Άμφισσας δεν είχε πληρότητα. Οι κλίνες εδώ είναι, δεν φεύγουν ούτε θα τις πάρει κανείς. Αν χρειαστούν θα χρησιμοποιηθούν.
«ΩτΦ» : Ωστόσο τι απαντήσατε σε αυτό; Όταν σας τέθηκε το ζήτημα;
Παπαδόπουλος: Μα δεν μου τέθηκε τέτοιο ζήτημα ήρθαν οι αποφάσεις. Προτάσεις ζητήθηκαν και στοιχεία και τους τα έστειλα.
«ΩτΦ» : Η πρότασή σας ποια ήταν;
Παπαδόπουλος: Η πρόταση μου ήταν να παραμείνουν οι κλινικές. Δεν μιλήσαμε για κλίνες. Μου ζητήθηκε όμως παράλληλα η κίνηση του 2010 που όμως ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν σε ψηλά επίπεδα. Ήταν στο 30% το σύνολο.. Η λειτουργία του νοσοκομείου δεν είναι θέμα κλινών όμως. Η συνένωση έχει να φέρει και θετικά πράγματα.
Απλά τα όποια θετικά προκύπτουν από τη συνένωση κινδυνεύουν να ακυρωθούν από το γεγονός «γιατί μόνο εμείς;», που ισχυρίζονται οι πολίτες της Άμφισσας και της Ευρυτανίας. Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να σας το απαντήσει κανείς από εμάς. Ας απαντήσει ο υπουργός.
Ας απαντήσει ο υπουργός για τη διοικητική συνένωση
«ΩτΦ» : Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που βασανίζει την τοπική κοινωνία. Ενδεχομένως αν η συνένωση γίνονταν σε όλη την Ελλάδα και έχαναν όλα τα νοσοκομεία τις διοικήσεις τους δεν θα μπορούσε κανένας να πει τίποτα. Γιατί όμως μόνο η Άμφισσα και το Καρπενήσι;
Παπαδόπουλος: Ακριβώς. Συμφωνώ μαζί σας αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε εμείς. Ας σας απαντήσει ο υπουργός.
«ΩτΦ» : Αυτό δεν το είχατε θέσει στην κα Βουλευτή τότε;
Παπαδόπουλος: Εγώ δεν έχω επαφές με την κα Βουλευτή. Ότι θέλω έχω να απευθυνθώ στην 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο. Η Βουλευτής είναι για να παράγει νομοθετικό έργο στη Βουλή.
«ΩτΦ» : Στον κ. Τομάρα το είχατε θέσει;
Παπαδόπουλος: Βεβαίως. Ο κ. Τομάρας το έθεσε στο Υπουργείο.
«ΩτΦ» : Πόσο ήταν το έλλειμμα όταν παραλάβατε τη διοίκηση και τι αφήνεται τώρα στην κ. Καραγιώργου; Και για τον ισολογισμό είχατε πει ότι θα δημοσιεύεται.
Παπαδόπουλος: Ο ισολογισμός δημοσιεύτηκε στο site του Υπουργείου, στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και σε εφημερίδες. Το χρέος ήταν περίπου στα 2 εκ. όταν παρέλαβα. Τώρα είναι σαφώς μικρότερο. Τα χρέη να ξέρετε επιδοτούνται από την πολιτεία. Έχουμε σοβαρό ποσοστό μείωσης από τις επιδοτήσεις. Τα ελλείμματα καλύπτονται από την πολιτεία.
Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο κος Τομάρας ο οποίος λέει
“Είναι λογιστικό το θέμα αυτό γιατί σε επιχορηγεί η κυβέρνηση και δεν έχεις έλλειμμα. Εκείνο που πρέπει να μετρήσεις είναι: Δεν σου δίνει λεφτά η κυβέρνηση για τον αβ λόγο, ή γιατί άργησαν ή για οτιδήποτε άλλο και εμφανίζεις έλλειμμα. Σου δίνει τα λεφτά σου δίνει και μια επιχορήγηση παραπάνω και έχεις και πλεόνασμα μετά. Είναι τεχνικό και λογιστικό αυτό.
Εκείνο που έχει σημασία σε ένα νοσοκομείο είναι το μέσο κόστος ανά ασθενή, οι συνολικές αγορές, τις δαπάνες.”
«ΩτΦ» : Αυτό το σύστημα με τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες έπιασε τόπο; Μειώθηκαν οι δαπάνες;
Τομάρας: Σαφώς. Υπάρχει ένα μέσο κόστος ανά ασθενή σε άλλες ΥΠΕ που φτάνει τις 2.500. δηλαδή κάθε ένας που μπαίνει στο νοσοκομείο στοιχίζει τόσα χρήματα. Στη δική μας ΥΠΕ το έχουμε φτάσει στα 958 και τώρα έχει μειωθεί κι άλλο. Εκεί αξίζει το μπράβο στους διοικητές και σε εμάς.
Παπαδόπουλος: Στο Υπουργείο Υγείας έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα των οικονομικών. Δεν μπορώ όμως να ισχυριστώ και για τα λειτουργικά, για τον τρόπο λειτουργίας δηλαδή, αν έχει βελτιωθεί η λειτουργία της υγείας. Κρατάμε το ίδιο επίπεδο με λιγότερα λεφτά. Οι διαγωνισμοί στην ουσία φέρνουν μείωση κόστους.
«ΩτΦ» :: Μείωση κόστους έχουμε όμως, και όταν συνταξιοδοτείτε μία νοσοκόμα και δεν παίρνουμε άλλη στη θέση της. Οι παύση των προσλήψεων δηλαδή πάλι μείωση κόστους είναι.
Τομάρας: Να ξέρετε πως στα έξοδα των νοσοκομείων δεν υπολογίζεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων, είναι σαν να είναι δεδομένο αυτό.


Β. Συνέντευξη κου Χ. Τομαρα Δ/κτη 5 ης ΥΠΕ



“Για όλες τις αλλαγές συζητήσαμε με τη διοίκηση του
νοσοκομείου και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών“
Δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου
Ολοκληρώθηκε χτες και τυπικά η αλλαγή φρουράς στο νοσοκομείο Άμφισσας με την κα Δήμητρα Καραγιώργου να αναλαμβάνει τα ηνία στη θέση του απερχόμενου Περικλή Παπαδόπουλου.
Με την ευκαιρία αυτή συναντήσαμε το διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κο Τομάρα με τον οποίο είχαμε έναν άκρως αποκαλυπτικό διάλογο για το νοσοκομείο και την περιφέρεια.
Συγκεκριμένα , ο κος Τομάρας απεκάλυψε ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της 5ης ΥΠΕ έχει επιτευχθεί αξιόλογος ορθολογισμός ως προς τα έξοδα τα οποία μειώθηκαν από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 169 φέτος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η συζήτηση σχετικά με τη μείωση των κλινών στο νοσοκομείο Άμφισσας αλλά και το χάσιμο της διοικητικής αυτοτέλειας , με τον κο Τομάρα να αποκαλύπτει ότι πριν παρθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις το θέμα συζητήθηκε με τον μέχρι χτες διοικητή κο Παπαδόπουλο αλλά και τους ιατρούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
«ΩτΦ» :Καλως ήρθατε στο νομό μας. Θα αρχίσουμε λίγο απότομα. Μάθαμε ότι έχουν γίνει άγριες περικοπές στην επιδότηση της πολιτείας προς την 5η ΥΠΕ. Αληθεύει αυτό;
Τομάρας: Εμείς προσπαθούμε όλα τα θέματα να τα διαχειριζόμαστε αξιοκρατικά και ορθολογικά, με στοιχεία και με κριτήρια, όπως π.χ. για τον προϋπολογισμό.. Έχουμε μειώσεις επανειλημμένες τα τελευταία χρόνια του συνολικού προϋπολογισμού που έχουμε για την υγεία και σαν περιφέρεια και τα επιμέρους νοσοκομεία. Tο 2009 στην διοικητική μας περιφέρεια είχαμε 400 εκατομμύρια προϋπολογισμό , την επόμενη χρονιά πήγαμε στα 232 και τώρα έχουμε πάει στα 169. Πως έγιναν όμως αυτές οι μειώσεις μέχρι τώρα. Ας πούμε ότι γίνονταν οριζόντια μείωση σε όλους 20%. Την επόμενη χρονιά πάλι το ίδιο, και την μεθεπόμενη το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μείωση αλλά διαιωνίζουμε μία κατάσταση που πιθανόν να ήταν λάθος από την αρχή.
Δηλαδή ένα σπάταλο νοσοκομείο που κάνει πολλά έξοδα και ένα που κάνει οικονομία το αντιμετωπίζαμε το ίδιο.
«ΩτΦ» : Πως κρίνεται το σπάταλο;
Τομάρας : Εμείς μετράμε μέρες νοσηλείας, ασθενείς που νοσηλεύονται και τα κρεβάτια. Όταν βλέπεις ένα νοσοκομείο με 100 κρεβάτια, 1000 ασθενείς να έχει κόστος ανά κρεβάτι 100 ευρώ και το άλλο έχει 200, τι γίνεται; Έχει καλύτερους ασθενείς η μία περιοχή από την άλλη; Πως γίνεται; Όλοι πρέπει να έχουν τα ίδια έξοδα. Όταν έχουμε κόστος νοσηλείας ανά ασθενή, με μεγάλες διαφορές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και κάνουμε οριζόντια μείωση τότε αδικούμε το νοσοκομείο που κάνει οικονομία. Γιατί αυτός που έχει κάνει την οικονομία, την έχει κάνει πόσο να μειώσει; Τώρα στον προϋπολογισμό τον αλλάξαμε και το εφαρμόσαμε εμείς πρώτοι αυτό και ίσως εφαρμοστεί και σε όλη την Ελλάδα. Πήραμε λοιπόν τα στοιχεία αυτά και είπαμε πόσο βγαίνει στον καθένα.
«ΩτΦ» : Είχε και πει και ο Λοβέρδος ότι θα δημοσιεύουν όλα τα νοσοκομεία ισολογισμούς;
Τομάρας: Γίνεται αυτό, δημοσιεύουμε. Έχουμε δημοσιεύσει.
«ΩτΦ» : Θεωρείτε ότι το νοσοκομείο της Άμφισσας είναι σπάταλο;
Τομάρας: Δεν έχω εύκαιρα όλα τα στοιχεία, αλλά αν κοιτάξω τα στοιχεία θα σας πω.
«ΩτΦ» : Ρωτώ με την έννοια ότι μειώθηκαν οι κλίνες
Τομάρας: Το θέμα το κλινών είναι άλλο. Σε αυτή τη χώρα που μέχρι τώρα όλο φτιάχναμε κι όλο βλέπαμε μπροστά κι όλο φτιάχναμε κτιριακές υποδομές που είναι εύκολο να τις φτιάξουμε, φτιάχνουμε νοσοκομεία για τα επόμενα 100 χρόνια, προνοιακά ιδρύματα για 200 χρόνια, ΤΕΙ και άλλα κτίρια που από την αρχή δεν είχαμε την πρόνοια για το πώς θα τα στελεχώσουμε και πως θα τα λειτουργήσουμε, αυτά λοιπόν τώρα… Μαζί με αυτά φτιάχναμε κι έναν οργανισμό και λέγαμε αυτό για να λειτουργήσει θέλει τόσες κλίνες κλπ. Τώρα είδαμε αυτή τη διαφορά μεταξύ του θεωρητικού αυτού του οργανισμού και της πράξης. Λέμε τώρα το Νοσοκομείο Άμφισσας, δεν τα θυμάμαι τα στοιχεία ακριβώς, έχει θεωρητικά στον οργανισμό 100 κλίνες. Λέμε πόσοι είναι κατά μέσο όρο οι ασθενείς, λέμε 50 κρεβάτια κατά μέσο όρο. Άρα λοιπόν ουσιαστικά χρειάζεται 50 κι εμείς έχουμε εκατό. Και λέμε τώρα, να μη τις κάνουμε 50 γιατί πρέπει να προβλέψουμε τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Και λέμε, οργανικές 100 και στην πραγματικότητα είναι γεμάτες οι 50, βάζουμε 75 και προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τη θεωρία από την πράξη.
«ΩτΦ» : Διαβούλευση κάνατε με το εργατικό προσωπικό; ΡωτώΓιατί πολλοί γιατροί ισχυρίζονται πως είναι άδικο για τη Φωκίδα και ενδεχομένως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του μετράω τον μέσο όρο. Κι αν κάποια στιγμή είναι 80 οι ασθενείς τι θα γίνει; Όπως είναι επίσης άδικο που η Φωκίδα έχασε τη διοικητική του αυτοτέλεια
Τομάρας: Εδώ θα είναι τα κρεβάτια. Δεν τα παίρνουμε.
«ΩτΦ» : Με τους γιατρούς κάνατε διαβούλευση;
Τομάρας: Βεβαίως, κάναμε με τα αρμόδια όργανα. Τι θα κάναμε με έναν έναν τους γιατρούς;
«ΩτΦ» :: Με τον διοικητή;
Τομάρας: Κάναμε και με τη διοίκησητου Νοσοκομείου. Υπάρχει μια ιεραρχία.
«ΩτΦ» : Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε στο να γίνει μείωση; Η εισήγηση που σας έστειλε τι έλεγε;
Τομάρας: Δεν έγινε εισήγηση, έγινε διάλογος.
«ΩτΦ» : Δεν μου απαντάτε όμως…
Τομάρας: Σε ποιο θέμα;
«ΩτΦ» :Για τις κλίνες που σας ρώτησα συγκεκριμένα.
Τομάρας: Όχι, μα δεν το κάνουμε έτσι. Βασικά να κάτσουμε να λέμε για τις κλίνες και να ρωτάμε τον καθένα τι θα γίνει;
«ΩτΦ» : Για τον κ. Παπαδόπουλο λέω.
Τομάρας: Εμείς είχαμε κάποιες γραμμές, δηλαδή πως θα κινηθούμε. Το θέσαμε αυτό υπόψιν των συνδικαλιστικών οργάνων της Διοίκησης των γιατρών και της τοπικής κοινωνίας και δεχθήκαμε όλες τις παρατηρήσεις. Υπό αυτή την έννοια κάναμε διάλογο.
«ΩτΦ» : Δεν μου απαντήσατε όμως. Επαναλαμβάνω. Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε στο να μειωθούν οι κλίνες;
Τομάρας: Αυτό ήρθε απόφαση.
«ΩτΦ» : Απόφαση από πού; Από σας ή το Υπουργείο;
Τομάρας: Από όλους μας....
«ΩτΦ» : Και από εσάς;
Τομάρας: Και από εμένα ναι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: