Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ. ΦΩΤΟ ΚΑΙ VIDEO


     Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 25-9 οι προγραμματισμένες από το Δήμο και τη Δημοτική Ενότητα Ιτέας, εκδηλώσεις στη μνήμη της «Ναυμαχίας της Αγκάλης», της 17ης Σεπτεμβρίου 1827. Είχε προηγηθεί η εκδήλωση του Σαββάτου στο Δημαρχείο της Ιτέας.
     Το Σάββατο, 24-9 σε μία ζεστή και σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα, έγινε η συγκέντρωση-εκδήλωση το βραδύ του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιτέας, όπου έγινε εκτενής και λεπτομερή αναφορά, τόσο στα ιστορικά, όσον και στο τί προηγήθηκε του Προεδρικού Διατάγματος του 1990 όπου και ανακηρύχτηκε η τελευταία Κυριακή εκάστου Σεπτεμβρίου ως τοπική εορτή της πόλης της Ιτέας. Ήταν δε, το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα το νομικό ΄σκαλοπάτι΄ προκειμένου να αναβαθμιστεί η Ιτέα από Κοινότητα σε Δήμο.
Βραβεύτηκαν, το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο (1987-1990) για την απόφαση του να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες καθώς επίσης και οι εισηγητές για το ΄ισχυρόν΄ και ΄αιτιολογημένον΄ του αιτήματος από την πλευρά της τότε Κοινότητα Ιτέας προς την Πολιτεία.
     Και λέμε σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα, γιατί όπως επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο εκ των βραβευθέντων τ. Δήμαρχος Ιτέας,  κος Π. Μανδρέκας, η μη προσέλευση των κατοίκων στην εκδήλωση έχει να κάνει με την απαρέσκεια τους για την υποβάθμιση της πόλεως λόγω του “Καλλικράτη”. Είναι μια ερμηνεία. Εμείς όμως θα επισημάνουμε την παντελή απουσία των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και του συνόλου των αιρετών τόσο σε Τοπικό όσο και σε Δημοτικό επίπεδο. Και αυτό δεν ερμηνεύεται!
     Χθες Κυριακή, 25-9 μετά την Δοξολογία στον Ι. Ν. της Ευαγγελίστριας, έγινε παρέλαση μαθητών (έστω και ολίγων τμημάτων) και στη συνέχεια μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείοo της «Αγκάλης» και τον άρτιο και βροντώδη πανηγυρικό της ημέρας ακλούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές καθώς και από τα σχολεία της Ιτέας. Καταθέσαμε και εμείς, ο Σύλλογος ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ” δάφνινο στεφάνι και μάλιστα ιδίοις εξόδοις.
     Η όμορφη τελετή, στην ηλιόλουστη μέρα και με παρουσία πλήθους κατοίκων, έληξε με προσφορά αναψυκτικών προς τις Αρχές εκ μέρους της οργανώτριας Δημοτικής Αρχής.
     Η οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία σκοπό θα έχει την αναβάθμιση της εορτής της επετείου της «Ναυμαχίας της Αγκάλης» θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες. Και έτσι αρμόζει. Και θα πρέπει κάποτε να αποτιμηθεί το μέγεθος και η σημασία εκείνης της Νίκης και το τι εσήμαινε για την Πατρίδα και την Ιτέα. ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1987-’90

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Θ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ-ΑΘ. ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ
ΜΕ ΤΙΣ Κες ΛΑΪΝΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ:
Κες ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΝΙΟΥ
ΜΕ ΤΗ Κα. ΚΥΡΟΔΗΜΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ «ΑΓΚΑΛΗΣ»

ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΚΑΛΗΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΘ. ΜΠΑΡΤΩΤΑ
 

1 σχόλιο:

δημότης ΙΤΕΑΣ είπε...

Καλά θα κάνει ο Σύλλογός σας να πάρει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και να ζητήσει...αρμοδίως, να μην ξαναεορτασθεί η ημέρα αυτή μέχρι να ξαναγίνει ο Δήμος Ιτέας όπως ήταν λόγω αυτής της ναυμαχίας "Δήμος Ιτέας" για να έχει και η γιορτή αυτή την αξία της. Ολα τα άλλα είναι παραμύθια και αν κάποιος νομίζει οτι δεν είναι παραμύθια,σύντομα ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ (ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται με τις και μη ανακοινώσιμες βραβεύσεις)