Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΑΛΛΙΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν, να... υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

To Eurogroup που συνεδρίασε χθες έλαβε υπόψη την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με όσα έδειξε η αξιολόγηση του Ιουνίου, που οδήγησε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δηλαδή σε κούρεμα 21%.

Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg. Το κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές η τρόικα προτείνει κούρεμα 50% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Les Echos η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου που τρέχει το PSI δηλαδή την ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών που συμμετέχουν στο δεύτερο δάνειο, θα γίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την έκτη δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ) , η οποία θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των σκληρών θυσιών από τον ελληνικό λαό. Ζήτησαν όμως μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το βράδυ νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

50% KOYREMA THELEI H LAGATR H THILIKIA STROS KAN