Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Τα πρωτοφανή γεγονότα που σκίασαν τους εορτασμούς της 28ς Οκτωβρίου και οδήγησαν ακόμα και στην ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη κατέδειξαν πως μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου πλέον αντιδρά. Εκφράζοντας – προφανώς εκτός ορίων και ειωθότων – μια γενικευμένη αγανάκτηση των πολιτών.

Η κρίση χρέους που ταλανίζει κοινωνία και οικονομία και οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας έχουν προκαλέσει τη λαϊκή οργή και δεν θα μπορούσαν να λείψουν από όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Εσχάτως δε αυτή η αντίδραση λαμβάνει διαστάσεις και στα γήπεδα, εκεί όπου το κύμα αγανάκτησης πέρασε από τους δρόμους στις κερκίδες. Με τρόπο εντυπωσιακό.

Ενδεικτικά ήταν τα … επεισόδια που έλαβαν χώρα ακόμα και πριν την έναρξη του ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Επεισόδια έξω από τη Θύρα 4, όπου οι οργανωμένοι φίλοι του ΠΑΟΚ, ελλείψει αντιπάλων οπαδών, διάλεξαν να αντιπαρατεθούν με τις αστυνομικές δυνάμεις για να «περάσουν» και στη συνέχεια να σηκώσουν το πανό με το οποίο διαμαρτύρονταν προς την κυβέρνηση και τους πολιτικούς για την κρίση και την κατρακύλα της Ελλάδας.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο ΟΑΚΑ δεν υπήρξαν επεισόδια. Υπήρχαν όμως και πανό και συνθήματα: «160 ώρες για 592 ευρώ, μπουνίδια και κλωτσίδια σε κάθε πολιτικό», «Μετά το κούρεμα έρχεται η φάπα», «Η φλόγα καίει εδώ και καιρό σε γήπεδα και δρόμους... Τώρα, όμως, φούντωσε και θα σας κάψει όλους», ήταν μερικά από όσα είχαν να πουν οι οπαδοί στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μια ημέρα νωρίτερα και στο Καραϊσκάκη το κλίμα ήταν σαφές: «Κανείς βο(υ)λευτής στο Καραϊσκάκη, είστε ανεπιθύμητοι» και το αμίμητο: «Κούρεμα να κάνετε σε κανένα γίδι, από εμάς θα πάρετε μονάχα ένα αρ…»!



Ακόμα και στα περιφερειακά γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει και το δείχνει. Στο Παγκρήτιο στάδιο υπήρχε ίσως το πιο εμπνευσμένο πανό και μάλιστα το περιεχόμενό του δεν ενόχλησε τον διαιτητή, ούτε προκάλεσε την προσωρινή διακοπή – όπως στα άλλα παιχνίδια – και τις συστάσεις για να κατέβει. Κι αυτό γιατί οι Κρητικοί επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στους κρατούντες με μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν ξενοδουλεύουμε, εμείς είμαστε οι αφέντες. Τούτο το αμπέλι της γης είναι δικό μας».

Στο Παγκρήτιο στάδιο υπήρχε πανό, ωστόσο το περιεχόμενό του δεν ενόχλησε τον διαιτητή, καθώς πρόκειται για μια ρήση του Νίκου Καζαντζάκη. «Δεν ξενοδουλεύουμε, εμείς είμαστε οι αφέντες. Τούτο το αμπέλι της γης είναι δικό μας. Νίκος Καζαντζάκης», ανέφερε το εν λόγω πανό, ενώ δίπλα υπήρχε ένα ακόμη που έγραφε: «Όχι ρε, κατοχή = αντίσταση». Ωστόσο ο διαιτητής Κομίνης του συνδέσμου Θεσπρωτίας δεν έκανε καμία παρατήρηση στους γηπεδούχους για την ύπαρξη των πανό στην εξέδρα…







Δεν υπάρχουν σχόλια: