Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ. ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Εργασίες συντήρησης και προστασίας.
Δύο σημαντικά μνημεία, το αρχαίο θέατρο των Δελφών και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά το πράσινο φως που έδωσαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και τα δύο μνημεία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία τους.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα λίγα θέατρα της αρχαιότητας για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία για τη χρονολόγησή του, αλλά και για τη μορφές που πήρε το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου.
Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που γίνονταν στο πλαίσιο των Πυθίων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνα Μουσαγέτη.

Το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης, βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και χτίστηκε βόρεια της Νικόπολης, την οποία ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ.
Στο θέατρο πραγματοποιούνταν κυρίως τα Νέα 'Ακτια, αγώνες θρησκευτικού χαρακτήρα που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα και οι οποίοι περιελάμβαναν ποικίλους διαγωνισμούς, όπως ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: