Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι πρώτες φωτογραφίες από την πυραυλική καταιγίδα του ΠΝ στο Αιγαίο     

Πυραυλική καταιγίδα στο Αιγαίο από τις βολές κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος που πραγματοποίησαν τέσσερα πλοία του ΠΝ.
Οι βολές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της εκπαίδευσης για την διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του κλάδου αποδεικνύοντας ότι παρά τις περικοπές στα καύσιμα και στα ανταλλακτικό το ΠΝ προσπαθεί να διατηρήσει την αποτρεπτική του ισχύ ακέραιη.
Οι βολές περιελάμβαναν την εκτόξευση τεσσάρων βλημάτων επιφανείας- αέρος και επιφανείας-επιφανείας από ισάριθμα πλοία του ΠΝ, την φρεγάτα ΕΛΛΗ και τις πυραυλακάτους ΜΠΛΕΣΣΑΣ, ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, και ΞΕΝΟΣ. Οι βολές ήταν 100% επιτυχείς και αυτό αφορά ειδικά τα βλήματα Penguin τα οποία μόλις ολοκλήρωσαν πρόγραμμα συντήρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε βολές που πραγματοποιήθηκαν προ τετραετίας είχαν σημαντική απόκλιση από το στόχο…. Πιο αναλυτικά η φρεγάτα ΕΛΛΗ εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο επιφανείας – αέρος ΝΑΤΟ Sea Sparrow RIM-7, οι πυραυλάκατοι ΜΠΛΕΣΣΑΣ και ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ δύο κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας EXOCET MM-38 και η πυραυλάκατος ΞΕΝΟΣ ένα κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας – επιφανείας PENGUIN.

Όλες οι βολές πραγματοποιήθηκαν σε σενάρια υψηλής δυσκολίας επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πληρωμάτων και την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων. Τις βολές παρακολούθησε ο Αρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν. Eπίσης σε ανάλογες ασκήσεις προχώρησε και το τουρκικό Ναυτικό το οποίο εκτέλεσε βολή με πύραυλο επιφανείας – επιφανείας Evolved Sea Sparrow (ESSM) από μη κατονομαζόμενη φρεγάτα κλάσεως Perry (Gabya αναφέρεται στα τουρκικά), με τη χρήση του κάθετου εκτοξευτή MK-41 VLS, οποίος πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο σκάφος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: