Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΟΧΗΣ

Από σήμερα και κάθε Σάββατο θα δημοσιεύουμε θέματα αφιερωμένα στην Ελληνική Ιστορία. Προσωπικότητες, γεγονότα, κτήρια, πλοία θα είναι μερικά από τα θέματα αυτά. Θα προσπαθήσουμε οι αναρτήσεις αυτές να συνοδεύονται με παλιές φωτογραφίες.
Πρώτο μας θέμα, είναι το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής που σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
------------------------------------------


Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Francois Boulanger.

Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου, και θεμελιώθηκε προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Με την έξωση του βασιλιά Όθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 καταργείται το σώμα της Γερουσίας. Τα σχέδια του κτιρίου τροποποιούνται από τον έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο με κυριότερη μεταβολή την κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας. Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώνεται το 1875.

 Στις 11 Αυγούστου πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτίριο της οδού Σταδίου στεγάζει την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας. Το 1935 η Βουλή των Ελλήνων μεταστεγάζεται στα Παλαιά Ανάκτορα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου λειτουργεί έκτοτε.

Το κτήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου όπως αρχικά
σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα François Boulanger

Άποψη του κτηρίου του
Ελληνικού Κοινοβουλίου περί το 1890

'Αποψη του κτηρίου στις
αρχές του 20ου αιώνα

Η αίθουσα της Παλαιάς Βουλής





Δεν υπάρχουν σχόλια: