Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ


Συμβουλές για το σωστό έλεγχο τους
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πως ένας στους δέκα Ευρωπαίους κυκλοφορεί το όχημά του με φθαρμένα ελαστικά. Εμείς, τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Ξέρουμε τι χρειάζεται για τη σωστή φροντίδα τους;
Ο μέσος όρος ωφέλιμης ζωής ενός ελαστικού κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 40.000 χιλιομέτρων ή περίπου από 2 έως 3 χρόνια. Ωστόσο, οι διαφορετικές συνθήκες κίνησης (χωματόδρομοι, υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) αλλά και ο διαφορετικός τρόπος οδήγησης τροποποιούν το πιο πάνω διάστημα.
Γι αυτό είναι σκόπιμο να ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση των ελαστικών μας, είτε απλά με το μάτι, είτε με τη γνώμη ενός ειδικού, ακόμα και με τη χρήση ειδικών μετρητών, που μπορεί κανείς να βρει σε επιλεγμένα καταστήματα.

Η σωστή πίεση
Εκτός από το πέλμα, πρέπει να ελέγχουμε και τη σωστή πίεση του αέρα. Ελαστικά με λιγότερη και διαφορετική πίεση φθείρονται ανομοιόμορφα, συμβάλλοντας στην αυξημένη κατανάλωση αλλά και σε μειωμένη απόδοση στο δρόμο.
Παρόμοιες έρευνες έδειξαν, ότι ένα αυτοκίνητο που φρενάρει σε βρεγμένο οδόστρωμα με 90 χλμ./ώρα, με λιγότερο αέρα στα ελαστικά του από τον κανονικό, θα χρειαστεί 4,3 επιπλέον μέτρα για να «πέσει» στα 70 χλμ./ώρα.

Για την καλύτερη προστασία τους
Η φθορά στα ελαστικά, όπως ειπώθηκε, προκαλείται και από πολλούς δευτερεύοντες παράγοντες, που πολλοί από εμάς αγνοούμε. Αρκετά σημαντική, για παράδειγμα, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αμορτισέρ, αφού αν έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους, οι δυνάμεις που ασκούνται στο ελαστικό είναι μεγαλύτερες.

Τα προϊόντα
Στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές σειρές προϊόντων για τον καθαρισμό και τη φροντίδα των ελαστικών. Τους χαρίζουν γυαλάδα και τα αδιαβροχοποιούν, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν και από τη φθοροποιό ηλιακή ακτινοβολία.

ΠΗΓΗ:
www.autotriti.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: