Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 000 ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ 70 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ VIDEO

Ο νομάρχης του Γκροσέτο Τζιουζέπε Λινάρντι ανακοίνωσε ότι σε τρεις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, σε 13 των τραυματιών, ενώ αγνοούνται εβδομήντα άτομα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, από την προσάραξη του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia αργά τη νύχτα χθες, ανοιχτά της Τοσκάνης.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, πενήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη. Όμως, οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», στον διαδικτυακό της τόπο, επικαλούμενη πηγές τις ακτοφυλακής της Τοσκάνης, οι αγνοούμενοι από την βύθιση του πλοίου Concordia, στ' ανοικτά του νησιού Τζίλιο, έχουν φτάσει τους εβδομήντα και αυτό μπορεί να οφείλεται και στην καθυστέρηση και τον κακό συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης. Δύτες των ιταλών καραμπινιέρων και της ιταλικής ακτοφυλακής ελέγχουν το τμήμα του κρουαζιερόπλοιου πλοίου, προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 4.200 επιβάτες, εκ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες και σχεδόν 1.200 μέλη πληρώματος. Η προσάραξη του πλοίου, λίγο μετά το δείπνο, προκάλεσε σκηνές πανικού. Σύμφωνα, με τις πρώτες μαρτυρίες, πολλά άτομα περίμεναν πάνω από μια ώρα για να ανέβουν στις σωσίβιες λέμβους και ορισμένοι επιβάτες, αποφάσισαν να πέσουν ή γλίστρησαν στην θάλασσα, όπου και βρήκαν το θάνατο, λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας των υδάτων.

Πολλοί από τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν στην ξηρά, σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι «ήταν μια πραγματική κόλαση και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στην παροχή των πρώτων βοηθειών και κατά την φάση εγκατάλειψης του πλοίου». Η εφημερίδα Il Messangero γράφει ότι 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης μπορεί να προσάραξε επίτηδες στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του μικρού αυτού νησιού, για να αποφύγει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

«Πρόκειται για μια τραγωδία που σοκάρει, είμαστε στο πλευρό των συγγενών και φίλων των θυμάτων» αναφέρει, σε ανακοινωθέν της η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα απ' όλα, είναι αν το κύριο αίτιο της τραγωδίας είναι τεχνικής φύσεως ή αν πρόκειται για λάθος του κυβερνήτη.

Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο νοτίως της Τοσκάνης. Επέβαιναν περίπου 1.000 Ιταλοί επιβάτες, σχεδόν 500 Αμερικανοί, 150 Γάλλοι, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere. Σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρίνισε ότι το πλοίο μετέφερε 3.200 επιβάτες και περίπου 1.000 μέλη πληρώματος. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σαβόνα για μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και προγραμματισμένους σταθμούς σε Τσιβιταβέκια, Παλέρμο, Κάλιαρι, Πάλμα ντε Μαγιόρκα Βαρκελώνη, Μασσαλία.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, κοντά στη Ρώμη, πριν παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία της μηχανής του.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: