Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ!


Ρεπορτάζ: Χριστίνα Νικόλα
Ελλάδα, εν έτει 2012: Γονείς σε απόγνωση, οικογένειες σε διάσπαση, ανήμπορες να «σηκώσουν» το βάρος ανατροφής των παιδιών τους. Μοναδική λύση; Η φιλοξενία τους σε κοινωφελή ιδρύματα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η zougla.gr προκύπτει ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2011 οι αιτήσεις φιλοξενίας παιδιών προς τα παιδικά χωριά SOS αυξήθηκαν κατά 150%. Αναμενόμενο; Ναι. Τραγικό; Ναι. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες οικογένειες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτή τη «σκληρή» λύση αντιμετώπιζαν ελάχιστα προβλήματα μέχρι πρότινος…
Σήμερα όμως αναγκάζονται για οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι προσθέτουν και κάτι άλλο: ότι λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται αύξηση στα ποσοστά παιδικής κακοποίησης, καθώς αρκετοί γονείς, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που βιώνουν, καταφεύγουν στην κατανάλωση αλκοόλ και γίνονται επιθετικοί.

Κατά 150% αυξήθηκαν οι αιτήσεις φιλοξενίας

Μιλώντας στη zougla.gr o διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Γιώργος Πρωτόπαππας, αποκάλυψε ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο κατά 150% οι αιτήσεις φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που δεν μπορούν να επιβιώσουν για οικονομικούς λόγους. Το 2010 οι αιτήσεις για τον Νομό Αττικής ανήλθαν σε 80, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2011 έφθασαν τις 190. Από αυτές το 85% προήλθε από Έλληνες πολίτες.
«Τα αιτήματα που έχουμε αφορούν οικογένειες οι οποίες ζητούν την υποστήριξη για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη φτώχεια και την ανέχεια, αφήνοντάς τα σε μας, για να τα αναλάβουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι άμεσα να καλύπτουμε τις σοβαρές ανάγκες που έχουν τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, παίρνοντάς τα κοντά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαππας.
«Το κράτος συμπεριφέρεται παράλογα»
Τα χωριά SOS, εκτός από τα παιδιά που φιλοξενούν, βοηθούν πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσφέροντάς τους χρηματική ενίσχυση για ενοίκιο ή για κάποιους άλλους λογαριασμούς καθώς και τρόφιμα. Στις πολύτεκνες οικογένειες προσφέρουν -επίσης- δωρεάν λογοθεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δράση τους αντιμετωπίζεται από το κράτος σαν να μην υπάρχει…
 «Πολύτεκνες οικογένειες τις οποίες έχει γονατίσει η κρίση τις βοηθάμε μόνο δίνοντας τρόφιμα και χρήματα. Πρώτον, γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει όλη η οικογένεια μαζί τα προβλήματα που υπάρχουν. Τις εν λόγω οικογένειες τις παρακολουθούμε στενά και μόνο σε περίπτωση που δούμε πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες παίρνουμε το παιδί μαζί μας. Δεύτερον, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα, γιατί και τα ίδια τα χωριά SOS αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» τονίζει ο διευθυντής και συνεχίζει: «Το κράτος συμπεριφέρεται παράλογα. Δίνουμε μια σκληρή μάχη να βοηθήσουμε τους ανήμπορους. Δεν έχουμε κρατική επιχορήγηση και, αντί να έχουμε στήριξη από τους κρατικούς φορείς, έχουμε μια τεράστια επιβάρυνση με μεγάλους φόρους. Με αυτούς τους φόρους μάς φεύγουν και τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουμε από τους δωρητές μας».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο πλευρό των χωριών SOS
Θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας που κάνουν τα παιδικά χωριά SOS είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.). Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου σε πρόσφατη επίσκεψή τους μοίρασαν δώρα και είδη ένδυσης στα παιδιά και εξέφρασαν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους.Ο διευθυντής των χωριών SOS δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κίνηση αυτή του Ι.Σ.Α.: «Μας επισκέφθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος και οι γιατροί του ΙΚΑ, προσπαθώντας να μας εμψυχώσουν. Οι γιατροί, όπως κάθε χρόνο, ήρθαν και φέτος».Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτόπαππας επισημαίνει πως το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς η οικονομική κρίση έχει εξαθλιώσει και ισοπεδώσει τα πάντα.

Διαβάστε επίσης:
Tα παιδιά πληρώνουν την κρίση Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011, 11:54


Δεν υπάρχουν σχόλια: