Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Οι διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια του παιδιού


Τι να πρωτοαναφέρει κανείς... Κρουασάν, μπισκότα, σοκολατούχο γάλα, μιλκ σέικ, αναψυκτικά, ζελέ, γιαούρτι με φρούτα και πολλά άλλα σνακ αποτελούν λιχουδιές, στη θέα των οποίων κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί!

Τι κάνουμε, όμως, όταν οι συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωσή τους αρχίζουν να γίνονται ορατές στα δοντάκια τους; Η «ρίζα» των χαλασμένων δοντιών βρίσκεται στο ότι τα παιδιά στις μέρες μας τρώνε απρογραμμάτιστα και πρόχειρα, καταναλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Το πρόβλημα της «κακής» διατροφής επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων, όπου τα παιδιά τρώνε και το μεσημεριανό τους γεύμα πριν γυρίσουν στο σπίτι και το οποίο συχνά είναι τύπου φαστ φουντ.
Τα παιδιά, που επηρεάζονται τόσο εύκολα από τη διαφήμιση, δεν θέλουν -ειδικά μπροστά στους φίλους τους -να τρώνε τα παραδοσιακά, «εκτός μόδας» ελληνικά φαγητά, αλλά προτιμούν τα ξενόφερτα, μοδάτα σνακ και σάντουιτς.

Σωστές διατροφικές συνήθειες
Επειδή, λοιπόν, η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στη στοματική υγεία των παιδιών, θα πρέπει και οι γονείς να επιμένουν από πολύ νωρίς αυτά να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.
Κατ’ αρχάς, πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουν να τρώνε πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και να βουρτσίζουν ύστερα τα δόντια τους.
Τα παιδιά μετά δεν θα πεινάνε στο σχολείο και δεν θα λαμβάνουν συνεχώς μικρά και ανθυγιεινά γεύματα, έτσι τα δόντια τους θα παραμένουν καθαρά.

Ύστερα από κάθε γεύμα στο σπίτι ή στο σχολείο, θα πρέπει το παιδί να συνηθίσει να βουρτσίζει σχολαστικά τα δόντια του. Φυσικά και θα φάει και το γλυκό του και το παγωτό του αλλά μετά το φαγητό, ώστε να μπορεί ύστερα να βουρτσίσει τα δόντια του.
Οι παραπάνω συνήθειες θα το βοηθήσουν να μη χορταίνει με γλυκά την πείνα του. Με αυτόν τον τρόπο θα τρώει όλο του το φαγητό και ταυτόχρονα θα προστατεύει τα δοντάκια του από τον κίνδυνο να χαλάσουν.

ΠΗΓΗ: http://hamomilaki.blogspot.com/






Δεν υπάρχουν σχόλια: