Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ

Εξώδικο στη ΔΕΗ, στο οποίο επισημαίνεται η προσωπική ευθύνη των μελών της Διοίκησης της Επιχείρησης και διατυπώνεται η αξίωση να μην προβεί η ΔΕΗ σε διακοπή καμίας παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ειδικού φόρου ακινήτων και, σε κάθε περίπτωση, να μην προβεί σε καμία διακοπή πριν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέστειλε ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση του δημοτικού δυμβουλίου.  Το εξώδικο συνοδεύεται από κατάλογο ονομάτων 486 κατοίκων του Δήμου Βόλου, που αποφάσισαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς χωρίς τον ειδικό φόρο και προσκόμισαν τις αποδείξεις πληρωμής στο Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα, με Εξώδικη Δήλωση - Πρόσκληση - Διαμαρτυρία προς την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία ταυτόχρονα κοινοποιείται στο υποκατάστημα της Επιχείρησης στο Βόλο, ο Δήμος Βόλου διαμαρτύρεται έντονα για την αναγραφή στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του κειμένου που αφορά την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και καλεί τη ΔΕΗ να απόσχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που ονομαστικά αναφέρονται στον επισυναπτόμενο κατάλογο αλλά και όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το αντισυνταγματικό τέλος, μέχρι και την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξώδικο, δηλαδή σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης οποιασδήποτε δομημένης επιφάνειας, που ανήκει σε δημότη ή κάτοικο του δήμου, για το λόγο μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Δήμος Βόλου δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα σε κάθε δημότη ή κάτοικο που θα υποστεί την αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ, ενώ όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και οι εντεταλμένοι για την διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοί της, θα ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα αστικά και ποινικά και θα υπέχουν την υποχρέωση να αποκαταστήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία που θα προκληθεί από την εν λόγω διακοπή ηλεκτροδότησης και να καταβάλλουν όλες τις σχετικές αποζημιώσεις.

Στο σκεπτικό της Εξώδικης Δήλωσης προς τη ΔΕΗ, που συνέταξε η νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο προορισμός των εσόδων που θα εισπραχθούν από την επιβολή του ειδικού τέλους εντοπίζεται στην εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων, μη άμεσα συναρτώμενων με την παροχή κάποιας ειδικής ωφελείας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με συνέπεια να αποκαλύπτεται ευχερώς ο αληθής χαρακτήρας της εν λόγω δημοσιονομικής επιβάρυνσης, η οποία συνιστά αναντίρρητα φόρο επί της περιουσίας και όχι «τέλος». Επισημαίνεται, επίσης, ότι η φορολογική βάση του ειδικού τέλους δεν καθορίζεται ευθέως από το Νόμο, αλλά κατά παραπομπή στη μέθοδο υπολογισμού την οποία χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και, κατ' επέκταση, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το Τ.Α.Π., ενώ υπογραμμίζεται ότι το τέλος ακινήτων αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011).

Όσον αφορά, δε, την προβλεπόμενη επιπρόσθετη «κύρωση» διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, στο εξώδικο του Δήμου Βόλου τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό «επαπειλείται, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται τούτο στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, υπό τη μορφή αναγκαστικού μέτρου εισπράξεως, η διακοπή της παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαναγκασμός του φορολογουμένου να συμμορφωθεί προς την υποχρέωση καταβολής του τέλους. Πρόκειται, αναντίρρητα, για μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής (π.χ. ασθενείς).

Επίσης, δια του «μηχανισμού» της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στους αδυνατούντες να καταβάλουν την προδήλως αντισυνταγματική και επαχθέστατη αυτή φορολογική επιβάρυνση προσβάλλεται ευθέως η ίδια η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του. Έτσι, όμως, υποβιβάζεται το επίπεδο του κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία, αλλά και η ίδια η επιβίωση αυτού».
Για άλλα εξώδικα δήμων στη ΔΕΗ κάντε κλικ εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: