Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ (Λ) ΑΡΝΑΚΙ

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε από μέλη του ΚΑΣ στην περιοχή Λαρνάκι, το απόγευμα της Παρασκευής 9-12-2011 και συνάντηση των μελών, με τους εκπροσώπους των συλλόγων «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ» και επιχειρηματιών της περιοχής,(!) μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και εκπρόσωποι της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.. Η συνάντηση έγινε στους Δελφούς παρουσία και παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού από την Φωκίδα. Το θέμα ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) που έχει υποβάλλει η εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B στην Ιτέα και συγκεκριμένα στο (Λ)αρνάκι. Στον μπαζωμένο δηλαδή κόλπο, που πριν τέσσερα χρόνια παραδεχθήκαμε ΔΗΜΟΣΙΑ ότι ήμασταν τυφλοί: «τα τε ήτα, τον τε νου, τα τω ματί» και κυρίως το τελευταίο, τα «τω ματί». Η ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή στους αναγνώστες του Μαΐστρου.

Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα για το μπάζωμα του κόλπου στο Λαρνάκι και τις επιστολές που στείλαμε στο Υπολιμεναρχείο Ιτέας για να μας εξηγήσει επίσημα «πώς εξαφανίστηκε ένας ολόκληρος κόλπος δίπλα στο Λιμεναρχείο» χωρίς να το καταλάβει η λιμενική αρχή, και ιδιαίτερα μετά το δημοσίευμα «Τα Λαρνάκι στα σαγόνια του καρχαρία» πραγματοποιήθηκαν τρεις ΕΔΕ από τρεις κρατικούς φορείς: Το Υπολιμεναρχείο Ιτέας, από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας και την Κτηματική Εταιρεία του Νομού Φωκίδας. Και οι τρεις ΕΔΕ από τους κρατικούς φορείς κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο μπαζωμένος κόλπος δεν ήταν ποτέ κόλπος!

Μάλιστα στην μια ΕΔΕ, η τότε Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, ηλικίας 40 ετών, ορκίστηκε ότι «….ο κόλπος αυτός έχει τουλάχιστον 40 χρόνια ίσως και περισσότερο την ίδια «μπαζωμένη» όψη που έχει σήμερα (το 2007)! Η εφημερίδα μας κλήθηκε από την ανακρίτρια στην Αθήνα, όπου διαβιβάστηκε ο φάκελος της δικογραφίας, για να καταθέσει αν αυτά που ισχυρίζεται στα δημοσιεύματά του ο Μαΐστρος της Φωκίδας και ειδικότερα στο δημοσίευμα «Το Λαρνάκι στα σαγόνια του καρχαρία» εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την έκθεση (τις ΕΔΕ) των τριών κρατικών φορέων.

Και ενώ η τηλεφωνική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας (επώνυμης και ανώνυμης) ήταν θερμή, κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να μας ακολουθήσει σε δικαστικές περιπέτειες! Έτσι, και με την εμπειρία δύο άλλων δικαστικών περιπετειών της εφημερίδας μας για παράνομες καταπατήσεις οικοπεδοφάγων (μία για την παραλίας της Βάθης και η άλλη για την παραλία του κάβου της Κουρεμένενας) στις οποίες τελικά δικαιωθήκαμε με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών, αποφασίσαμε να αποδεχθούμε… «την γνωμάτευση» τριών κρατικών υπηρεσιών και παράλληλα την …οφθαλμαπάτη μας, που ενώ στον κόλπο υπήρχε κοκκινόχωμα εμείς… βλέπαμε θάλασσα! Βέβαια το μπάζωμα του κόλπου θα μπορούσε να αποδειχθεί αν κάποιος κρατικός φορέας, έβαζε ένα σκαπτικό μηχάνημα να σκάψει την… επιχωμάτωση μέχρι να βρει τον «πάτο» του κόλπου! Μετά την παραδοχή της… οφθαλμαπάτης μας προτείναμε να ευθυγραμμιστεί η εθνική οδός στο τμήμα εκείνο και να μην ακολουθεί την καμπυλότητα της… ακτογραμμής!
Και ενώ όλα αυτά έγιναν πριν τέσσερα χρόνια, τώρα ανακύπτει το θέμα της ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B, αλλά και της παράλληλης ύπαρξης του Δελφικού τοπίου(το οποίο βεβαίως πάντοτε υπήρχε)!
Ίσως τώρα το (Λ)αρνάκι που…σφάχτηκε πριν αρκετές δεκαετίες ξαναζωντανέψει σαν κόλπος όπως ήταν κάποτε! Ίσως τώρα πραγματοποιηθεί και η μετεγκατάσταση της δραστηριότητας της S&B σε άλλη, καταλληλότερη περιοχή και έτσι να εξαφανιστεί και η ασχήμια της δυτικής εισόδου της Ιτέας. Και αφού η Ιτέα μας, η μεγαλύτερη παραλιακή πόλη της Φωκίδας, είναι τουριστική ας την κρατήσουμε τουριστική με μια αξιοπρεπή υποδοχή του επισκέπτη και από την δυτική είσοδο!

Είναι καιρός να αντιληφθεί και η εκμεταλλεύτρια εταιρεία ότι όχι μόνο η εικόνα της εισόδου στην παραλιακή πόλη της Φωκίδας δεν συνάδει με το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιτέας(competitive advantage) -που είναι ο τουρισμός εξ αιτίας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B, αλλά και ο «βιασμός» της φύσης στον κόλπο Λαρνάκι πρέπει να σταματήσει. Αρκετή ζημιά έχει προξενήσει η εν λόγω εταιρεία με τις επιφανειακές εξορύξεις! Είναι καιρός να αντιληφθεί και η εκμεταλλεύτρια εταιρεία ότι αρκετή είναι η πρόκληση της, που επί επτά και πλέον δεκαετίες εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο του νομού μας χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος!
Είναι καιρός τέλος να αντιληφθεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία ότι οι εκμαυλιστικές χορηγίες σε συλλόγους και ιδρύματα δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» το ξεκοίλιασμα της Φωκικής γης και την «παραμόρφωση» της Φωκικής ακτογραμμής της! Η S&B πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες των συλλόγων γιατί έχει συμφέρον να τις έχει δίπλα της, αντί απέναντί της! Είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας και όλοι θέλουμε την ανάπτυξη αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον το οποίο θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Οι επόμενες γενιές δεν θα είναι μόνο δικές μας αλλά και δικές σας, φίλοι της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.

Ν. Εμμανουήλ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΪΣΤΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: