Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ


Έρευνα της ICAP καταγράφει τις ραγδαίες εξελίξεις της τριετίας
στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού
Σε σημαντική περικοπή των θέσεων εργασίας αναμένεται να προβεί η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, προχωρώντας σε απολύσεις προσωπικού το προσεχές διάστημα. Περαιτέρω, σημαντικό ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου πρόκειται να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα ανωτέρω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα HR Pulse της ICAP People Solutions. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που καταγράφει τις εξελίξεις στον χώρο της Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ο οποίος αλλάζει ραγδαία την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς, τα οποία περιλαμβάνουν απαντήσεις που καταχωρίσθηκαν έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2011, επτά στις δέκα εταιρείες αναμένεται να έχουν μειώσει το προσωπικό τους σε διάστημα έξι μηνών, ενώ στην ίδια περίοδο, τρεις στις δέκα αναμένεται να έχουν κάνει μειώσεις μισθών. Περαιτέρω, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της ICAP αφορά στις διαδικασίες μείωσης κόστους.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 64% των εταιρειών του δείγματος έχει υιοθετήσει κάποια μέτρα μείωσης του εργασιακού κόστους. Μεταξύ αυτών, η μείωση των ωρών εργασίας παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο μέτρο για τον περιορισμό του κόστους στην παρούσα φάση. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, έχει υιοθετηθεί μόλις από το 15% των εταιρειών του δείγματος, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. Παρά ταύτα, όπως εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP People Solutions, κ. Γιώργος Χάρος, η τάση της μείωσης των ωρών εργασίας αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα (ποσοστό 36%) δήλωσαν ότι δεν έχουν εφαρμόσει κανένα μέτρο μείωσης του εργασιακού κόστους, ενώ στο σχετικό ερώτημα, όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι εξετάζουν τη λήψη μέτρων περικοπής του λειτουργικού κόστους. Το στοιχείο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες εταιρείες, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, φαίνεται ότι επιλέγουν τη λύση των απολύσεων ως ριζικά αποτελεσματική μέθοδο περικοπής των εταιρικών δαπανών. Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της 1ης Ερευνας HR Pulse της ICAP, το 64% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι ελληνικές, το 53% έχει τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, το 54% απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους, ενώ ποσοστό 30% δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών και 19% στον τομέα του εμπορίου.
Στόχο της έρευνας αποτελεί η δημιουργία ενός εργαλείου που με ευέλικτο και αξιόπιστο τρόπο θα ενημερώνει τους επιχειρηματίες αλλά και τους επικεφαλής Ανθρωπίνου Δυναμικού των εταιρειών για όσα συμβαίνουν ή αλλάζουν μήνα με τον μήνα στην αγορά εργασίας. Με 63 εκατ. ευρώ έσοδα για το 2011, η ICAP Group είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Κύπρο. Η ICAP Group, πέραν του προσωπικού της των 1.250 ατόμων, απασχολεί επιπλέον 1.400 υπαλλήλους σε εγκαταστάσεις πελατών της, με τη μέθοδο του outsourcing. Εκτός των People Solutions, ο όμιλος παρέχει υπηρεσίες Credit Risk, Marketing Solutions και Management Consulting.
Προγράμματα επανατοποθέτησης Σε ό,τι αφορά τη μείωση του εργασιακού κόστους, η έρευνα της ICAP People Solutions αποδεικνύει ότι απαιτείται χρόνος ώστε οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας σχετικής νομοθεσίας. Επί παραδείγματι, δεν φαίνεται να γίνεται ευρεία χρήση του νόμου για την προειδοποίηση της απόλυσης σε χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, με αντίστοιχη μείωση της αποζημίωσης των εργαζομένων που απολύονται. Οπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP κ. Γ. Χάρος, αυτό ενδεχομένως συμβαίνει γιατί οι επιχειρήσεις προτιμούν να κάνουν απολύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να διαφυλάξουν το κλίμα μέσα στην εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος προειδοποίησης σπάνια ολοκληρώνεται. Από την άλλη πλευρά εντούτοις, έδαφος φαίνεται να κερδίζουν ως αντιστάθμισμα τα Προγράμματα Επανατοποθέτησης Εργαζομένων, προκειμένου να βοηθήσουν τους εργαζομένους να έχουν τον χρόνο και τα εργαλεία να βρουν νέα εργασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: