Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “COSTA CONCORDIA”

Έντεκα νεκροί και 24 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου κοντά στις ακτές τις Τοσκάνης. Βαριές αποκαλύψεις εναντίον του καπετάνιου του Costa Concordia.
Μετά από μία διακοπή της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν το πρωί στη χρήση εκρηκτικής ύλης έτσι ώστε να δημιουργήσουν διεξόδους στο σώμα του βυθισμένου κοντά στις ακτές της Τοσκάνης κρουαζιερόπλοιου. Αυτές θα διευκολύνουν την επίσπευση των προσπαθειών διάσωσης τυχόν επιζώντων, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ακτοφυλακής στο ιταλικό νησάκι Τζίλιο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 11 νεκροί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών αρχών αγνοούνται άλλοι 24 άνθρωποι.
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές μέχρι αύριο Τετάρτη. «Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό και να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε σχετικά ο Φίλιπο Μαρίνι, εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής.

Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Bildunterschrift: Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας Κοράντο Κλίνι έκανε γνωστό ότι για τη γρήγορη αντιμετώπιση του δυστυχήματος και των επιπτώσεών του θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βασική αιτία για την απόφαση είναι και η ανάγκη κατά το δυνατόν γρηγορότερης απάντλησης των 2400 τόνων καυσίμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του πλοίου.
Ο κ. Κλίνι ανησυχεί για σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή σε περίπτωση που τα καύσιμα του Costa Concordia διαρρεύσουν στη θάλασσα. Ανάλογους φόβους εκφράζουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαμηνύουν ότι το ενδεχόμενο διαρροής των καυσίμων στη θάλασσα θα απειλούσε με εξαφάνιση τον ζωικό πλούτο που ζει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Καταιγισμός αποκαλύψεων εναντίον του καπετάνιου
Bildunterschrift: Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το ποσό που αναμένεται να καταβάλει η ασφαλιστική εταιρία του κρουαζιερόπλοιου θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο καπετάνιος του Costa Concordia Φραντσέσκο Σκεττίνο βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Από τη στιγμή του ναυαγίου έχουν συσσωρευτεί πλήθος μαρτυριών από αυτόπτες μάρτυρες, έγγραφα και άλλες ενδείξεις, οι οποίες ενισχύουν σαφέστατα την ενοχή του 52χρονου πλοιάρχου. Σε αυτά τα στοιχεία προστέθηκαν και απόσπάσματα τηλεφωνικής συνομιλίας του καπετάνιου με τον εν υπηρεσία αξιωματικό του λιμανιού στο μικρό νησί Τζίλιο.
Τη συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο του Σκεττίνο δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. Ήταν 1.46 τη νύχτα μετά το δυστύχημα, όταν ακόμη βρίσκονταν εκατοντάδες επιβάτες στο μοιραίο Costa Concordia, οι οποίοι όμως έπρεπε εσπευσμένα να το εγκαταλείψουν. Στην ηχογραφημένη συνομιλία ο καπετάνιος φέρεται να διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται εκεί και ελέγχει την κατάσταση. Ωστόσο όταν ο συνομιλητής του του επισήμανε ότι υπήρχαν ήδη νεκροί, αυτός φέρεται να ρώτησε "πόσοι", ένδειξη ότι είχε χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Σκεττίνο είχε εγκαταλείψει το πλοίο λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

DPA / Άρης Καλτιριμτζής


Δεν υπάρχουν σχόλια: