Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΤΗ ΓΗ ΣΕ 28 ΧΡΟΝΙΑ;



Πιθανώς λέει η NASA και εξετάζουν τη χρήση πυρηνικών όπλων

Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει μικρές, αλλά όχι αμελητέες πιθανότητες να πέσει στη Γη, σε 28 περίπου χρόνια από σήμερα.

Ο αστεροειδής 2011 AG5, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε πέρυσι, εκτιμάται ότι έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, αν και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία κάνει λόγο για «πολύ απίθανο σενάριο».

Το δυνητικά επικίνδυνο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον της αρμόδιας ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει. Η χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση. Η τροχιά του γύρω από τον ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν πιο προσεκτικά τον συγκεκριμένο αστεροειδή και την πορεία του μεταξύ 2013 - 2016, οπότε τότε μπορεί, όπως δήλωσαν οι αμερικανοί αστρονόμοι, να αλλάξει κι άλλο η πιθανότητα πρόσκρουσης «1 προς 625» - πιθανώς υπέρ της Γης! Το 2013 ο αστεροειδής πρόκειται να κάνει ένα πρώτο πιο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 147 εκατ. χλμ., κατά τη NASA, κάτι που θα επαναλάβει το 2023, όταν θα πλησιάσει τον πλανήτη μας μόλις στα 1,9 εκατ. χλμ.

Ο 2011 ΑG5 είναι από τα 8.744 εγγύς στη Γη αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 19.000 τέτοια μεσαίου μεγέθους ουράνια σώματα σε απόσταση έως 200 εκατ. χλμ. από τη Γη (συνεπώς πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), τα οποία έχουν πλάτος 100 έως 1.000 μέτρων και τη δυνατότητα να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.

Η προσοχή των περισσοτέρων ανθρώπων έχει τελευταία στραφεί στον αστεροειδή Άποφι που έχει μέγεθος περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων και προβλέπεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2036, τόσο κοντά (σε απόσταση έως 30.000 χιλιομέτρων), που θα είναι ορατός από την Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: