Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΑ 351 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Τροπολογία για την αποσύνδεση επιδομάτων που συνδέονται με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε κατά 22%, κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη. Εκτός τροπολογίας μένουν, όμως, το επίδομα μητρότητας, καθώς και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα διαμορφωθεί τελικά στα 351 ευρώ από τα 461,5 σήμερα.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μια σειρά παροχών, προσαυξήσεων σύνταξης, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων, θα υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Δεν θα υπάρξουν, λοιπόν, αλλαγές για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, του ποσού προσαύξησης λόγω συζύγου στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσό σύνταξης μεγαλύτερο του κατωτάτου ορίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον υπολογισμό της πρόσθετης και της επικουρικής σύνταξης, στην εξαγορά του χρόνου ασφάλισης στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, στον τρόπο αναγνώρισης της στρατιωτικής υπηρεσίας, του χρόνου γονικής άδειας και της συνταξιοδότησης άγαμων θυγατέρων.

Το ίδιο ισχύει για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των κατοίκων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και την ασφάλιση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών. Επίσης, για τον υπολογισμό της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της σύνταξης γήρατος και αναπηρίας των ασφαλισμένων στον Τομέα Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Με το μέχρι 31/12/11 ημερομίσθιο, θα υπολογίζεται η εξαγορά χρόνου ασφάλισης σε φορείς επικουρικής ασφάλισης και ο υπολογισμός του βασικού ποσού της σύνταξης του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), ενώ το ίδιο θα ισχύει και στις περιπτώσεις αναστολής της καταβολής της σύνταξης σε απασχολούμενους συνταξιούχους φορέων επικουρικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι στα καταστατικά ορισμένων φορέων επικουρικής ασφάλισης προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης, εφόσον οι αποδοχές του απασχολούμενου συνταξιούχου, άνω των 55 ετών, από την εργασία του υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, υπολογιζόμενο επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Στην τροπολογία, δεν περιλαμβάνονται ορισμένα επιδόματα, όπως τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το βασικό μισθό, και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα εξετασθούν σε επόμενο χρόνο.

Τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και το επίδομα μητρότητας είναι συνδεδεμένα με το βασικό μισθό. Έτσι, η απόφαση για μείωση του βασικού κατά 22% (δηλαδή στα 600 ευρώ μεικτά από 751 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα) θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του επιδόματος ανεργίας από τα 461,5 ευρώ στα 358,2 ευρώ. Το επίδομα μητρότητας που καταβάλλεται για έξι μήνες σε όσες απέκτησαν παιδί, είναι ίσο με το βασικό μισθό και φυσικά μειώνεται και αυτό κατά 22%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: