Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΑΜΦΙΣΣΑ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!


-Το “10 προς 1” ερημώνει το νοσοκομείο  Χωρίς γιατρούς, προσωπικό και διακομιδές
-«Δύσκολο να πάρει πάνω από 2-3 επικουρικούς το νοσοκομείο Άμφισσας»,  λέει ο Διοικητής κ. Βασίλης Αγγουράς.
-Τεράστια τα προβλήματα που δημιουργούνται στις διακομιδές περιστατικών από την επίσχεση εργασίας των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

     Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκονται τα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το δικό μας, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί και αποχωρήσει πολλοί γιατροί το 2011, ενώ ακόμη περισσότεροι αποχωρούν το 2012, και βρίσκονται αντιμέτωπα με την εικόνα της ερήμωσης. Παράλληλα, μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία από την επίσχεση εργασίας προσωπικού του ΕΚΑΒ, καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές, ενώ το υπουργείο, αντί να σκύψει στο πρόβλημα κρατά σκληρή γραμμή στο μέτρο της μιας πρόσληψης για δέκα αποχωρήσεις και δείχνει να ασχολείται μόνο με τις επιταγές της Τρόικας για μείωση των δαπανών.

Αποκαρδιωτικός ο διοικητής κ. Αγγουράς για την κάλυψη του νοσοκομείου με ιατρικές ειδικότητες

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Άμφισσας, καθώς και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λαμίας και Καρπενησίου κ. Βασίλης Αγγουράς δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι το μέτρο 10 προς 1 δεν θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί στο χώρο της υγείας. «Αυτό είναι κάτι που εμείς το είχαμε επισημάνει. Δυστυχώς όμως ισχύει», λέει και συμπληρώνει ότι εντός των ημερών περιμένουν ένα έγγραφο του υπουργείου που τους ζητεί να του κοινοποιήσουν τις ελλείψεις τους σε ειδικότητες, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν επικουρικούς. «Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση, αφού ο επικουρικός γιατρός μένει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και γνωρίζει ότι θα αποχωρήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία ορίζεται στη σύμβασή του. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ότι οι επικουρικοί πληρώνονται από ίδιους πόρους του κάθε νοσοκομείου και –όπως γνωρίζετε- οι δυνατότητές μας εκεί είναι πολύ περιορισμένες», τονίζει.

Δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας η απάντηση του στο ερώτημά μας αν θα στελεχωθεί το νοσοκομείο της Άμφισσας, τονίζοντας ότι το μέτρο 10/1 ισχύει για όλη την Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις. Το ίδιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε και στο ενδεχόμενο προσωρινής κάλυψης με επικουρικούς γιατρούς. «Το νοσοκομείο της Άμφισσας έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και δεν θεωρώ ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη μισθοδοσία περισσοτέρων από δυο – τρεις επικουρικούς ιατρούς», ξεκαθαρίζει.

Προβλήματα στις διακομιδές περιστατικών
     Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Άμφισσας και των δυο διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λαμίας και Καρπενησίου, αναφορικά με τις διακομιδές, από την επίσχεση εργασίας του ΕΚΑΒ.
Ο κ. Βασίλης Αγγουράς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έχει προκύψει το πρόβλημα από τις αρχές Δεκεμβρίου, που οι οδηγοί του ΕΚΑΒ ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. «Τα ασθενοφόρα κινούνται με εντολές του ΕΚΑΒ. Εμείς χρησιμοποιούμε τα δικά μας (σ.σ. των νοσοκομείων) μόνο για τα εξιτήρια ασθενών που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν μόνοι τους. Από την αρχή της κινητοποίησής τους δεν κάνουν διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να τις κάνουμε εμείς. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν έχουμε την εμπειρία και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό στα ασθενοφόρα, αλλά αυτό δεν μας δημιουργεί πρόβλημα, διότι μας παραχωρεί οχήματα το ΕΚΑΒ, αρκεί να καλύψουμε εμείς τα έξοδα. Σε βαριές περιπτώσεις κάνει το ΕΚΑΒ το δρομολόγιο. Βέβαια τώρα, λειτουργεί με 100% προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή η πρώτη διακομιδή γίνεται από εμάς και η επόμενη από το ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Αγγουράς και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και εξοπλισμό. «Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε ασθενοφόρα από τα κέντρα υγείας για αν καλύψουμε τις διακομιδές των περιστατικών μας», τόνισε.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ανανέωσαν την απόφασή τους για επίσχεση εργασίας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΠ – ΕΚΑΒ) που ελήφθη την 1η Φεβρουαρίου. Μετά την αδιέξοδη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η ΠΟΠ ΕΚΑΒ προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, κινητοποίηση που αφορά και στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ Φωκίδας.
Οι συνδικαλιστές μιλούν για εμπαιγμό του υπ. Υγείας και αθέτηση συμφωνηθέντων, θυμίζοντας ότι πρόσφατα είχαν δεσμευθεί για εξόφληση δεδουλευμένων που δεν έχουν καταβληθεί από την αρχή της χρονιάς ενώ νυχτερινά και υπερωρίες τους οφείλονται από τον περασμένο Αύγουστο. Η επίσχεση εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς αυτό να αφορά στα επείγοντα περιστατικά.

ΠΗΓΗ: www.orafok.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: