Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«ΛΑΡΝΑΚΙ»: ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣ Η Μ.Π.Ε.

     Το θέμα έχει διχάσει την τοπική κοινωνία με το ερώτημα: Η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και αποθήκευσης βωξίτη, καθώς και των αποβάθρων φόρτωσης-εκφόρτωσης της εταιρίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» στην Ιτέα, επηρεάζει το περιβάλλον και το δελφικό τοπίο ή όχι;
     Η απάντηση που έδωσαν χτες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δεν ήταν η πρώτη, φαίνεται όμως να είναι και η οριστική. Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή και την εκτενή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012, τα μέλη -κατά πλειοψηφία- γνωμοδότησαν υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, με τους όρους που έχει ήδη υποδείξει το ΥΠΕΚΑ.
    
     Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η εταιρεία θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της σκόνης, την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων στον άξονα Ιτέας-Γαλαξιδίου, τον συνεχή καθαρισμό του οδοστρώματος, την παρακολούθηση για τυχόν εντοπισμό αρχαιοτήτων και τον καθαρισμό σε τακτά διαστήματα του περιβάλλοντος χώρου.
    
     Το ΚΑΣ έθεσε κι άλλον έναν όρο. Την πραγματοποίηση ελέγχου, εντός 5 ετών, για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται τα μέτρα.
    
     Το θέμα έχει δημιουργήσει πολλές εντάσεις. Από τη μία, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής θεωρούν ότι το φυσικό περιβάλλον και το δελφικό τοπίο υποβαθμίζονται σοβαρά από τις εγκαταστάσεις στην Ιτέα -οι οποίες λειτουργούν από το 1936-, καθώς βρίσκονται εντός της ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του δικτύου NATURA 2000. Μια από τις λύσεις που προτείνουν, είναι η μεταφορά τους σε ιδιωτική έκταση της εταιρείας, που βρίσκεται εκτός δελφικού τοπίου.
    
     Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο βωξίτης δεν είναι τοξικό πέτρωμα, δεν ρυπαίνει το έδαφος και τη θάλασσα, ενώ οι εκπομπές σκόνης και θορύβου που παράγονται στην περιοχή είναι κάτω από τα αποδεκτά όρια. Όσο για το θέμα της μεταφοράς, είναι αρνητική, με την αιτιολογία ότι η έκταση αυτή δεν καλύπτει ούτε το ένα πέμπτο των εγκαταστάσεων.
    
     Να σημειωθεί, ότι το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2011, όπου τα μέλη με οριακή πλειοψηφία γνωμοδότησαν κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία είχε υποβάλει η εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: