Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΙΤΕΑ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ!



Η πόλη της Ιτέας και η παραλία της έχει σαν σήμα κατατεθέν εδώ και πολλές δεκαετίες τα πεύκα της. Παρατηρούμε όμως μια αδιαφορία και οι κάμπιες των πεύκων ζουν , αλλά και ξεραίνουν τα δέντρα! Οι φωτογραφίες είναι από το αλσύλλιο που βρίσκεται απέναντι από το παλιό εργοστάσιο αλευροβιομηχανίας.

      Άλλο ένα πρόβλημα, άλλο ένα γάντι που πέφτει μόνο του στην Δημοτική Ενότητα Ιτέας! Εδώ το ραδιόφωνο και οι υποσχέσεις περισσεύουν  και οι εντολές για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος είναι δυο τρεις κουβέντες! Άντε να δούμε!

Πόσο η αδιαφορία θα γίνει μόδα, αλλά και πόσο η οικονομική κρίση θα είναι ασπίδα στην ανικανότητα τοπικών Aυτόδιοικητικών





Ας δούμε τη λένε οι Γεωπόνοι για τη κάμπια των πεύκων.


Η γνωστή, μικρή, πορτοκαλόμαυρη κάμπια, που οι συντεταγμένες στρατιές της στους δρόμους σημαίνουν την αρχή της άνοιξης, αποτελεί έναν από τους πιο ζημιογόνους οργανισμούς για τα πευκοδάση μας.

     Η πιτυοκάμπη ή αλλιώς κάμπια των πεύκων είναι ένα από τα πλέον κοινά αλλά και βλαβερά είδη της χώρας μας. Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται (αν κάποιος για παράδειγμα τις αγγίξει), εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια τοξίνη που προκαλεί στον άνθρωπο αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια αλλά και αναπνευστικές διαταραχές).

Η αντιμετώπιση των εντόμων αυτών γίνεται με διάφορους τρόπους. Παλαιότερα γίνονταν ψεκασμοί με χημικά, αλλά τώρα έχει επικρατήσει η βιολογική καταπολέμηση με το βακτήριο Bacillus thurigiensis, ενώ ο πιο φιλικός στο περιβάλλον τρόπος είναι το κόψιμο και το κάψιμο της φωλιάς τους.

Οι μικροί απόγονοι διακρίνονται από μεγάλη βουλιμία και με τη βοήθεια των δυνατών ποδίσκων τους σκαρφαλώνουν στην πευκοβελόνα και την κατατρώνε. Στο τέλος το λεπτό φύλλο ξεραίνεται.


ΠΗΓΗ: http://www.gewponoi.com/



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να τα κάνουμε τα πεύκα;
Δεν είναι καλύτεροι οι στύλοι για τις κάμερες που φυτεύουμε;

Ανώνυμος είπε...

φυτευουμε στυλους για καμερες?
αυτα ειναι εργα -αυτα ειναι ονειρα-

Ανώνυμος είπε...

Οταν αυτός/η που 'πρέπει', θεωρεί οτι καλό για τον τόπο είναι, ότι είναι καλό για τον εαυτό του, ε, τότε ο τόπος έχει πρόβλημα. Ειδικά όταν αυτός/η πιστεύει οτι μπορει να λύνει τα προβλήματα έχοντας εμπρός του/της ενα μικρόφωνο. Μετά το δημοσίευμά σας, να περιμένετε εντός των ημερών, ''δηλώσεις'' που να αποδεικνύουν ότι για την δυτική κατάντια της Ιτέας, θα φταίνε οι ... επόμενοι! Με τις υγείες μας...

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΡΑΘΕΙ ΕΜΕΙΣ.ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ Κ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

10,28 ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΞΕΡΑΘΕΙ ΕΣΕΝΑ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΟΥ
ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΤΩΝ 2.20 ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ.ΛΥΠΑΜΑΙ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΥΚΑ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝ.ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ!!!ΜΑΚΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι δέν το κατάλαβες καλά.
Τα πεύκα μας πειράζει αν ξεραθούνε και δέν ασχολούμαστε με αυτά επειδή δέν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε.Ασχολούμαστε και ψαχνόμαστε για να έχουμε πεύκα στη παραλία για να πηγαίνουμε κι εμείς κι εσυ ο ξεραμένος να δροσίζομαστε.
Αν το θεωρείς λάθος και υπερβολή που ασχολούμαστε είναι προβλημά σου.
Εσύ μήν ασχολείσαι...αντε γειά.