Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΦΩΚΙΔΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΑΕ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ταχ. Δ/νση: Γιδογιάννου 31
Ταχ. Κώδικας: 33100, Άμφισσα
Πληροφορίες:
Τηλ. 2265350655 Fax: 2265028738


Άμφισσα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Αριθμ. Πρωτ: 59

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΚΤΕΛ Φωκίδας Α.Ε.
ΘΕΜΑ: Πληρωμή ΚΤΕΛ για μαθητικά δρομολόγια

Σχετ.: Το υπ’ αρίθμ. 123/20 – 02 – 2012 έγγραφό σας

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού σας εγγράφου και για σωστή ενημέρωση όλων, προς τους οποίους το κοινοποιήσατε, οφείλω προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια να γνωστοποιήσω τα εξής:

     Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ποσόν των 328.737,12€ με το οποίο έχει επιχορηγηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, με την υπ’ αρίθμ. 2578/20 – 1 – 2012 υπουργική απόφαση είναι για την κάλυψη οφειλών ρητά και περιοριστικά για τη μεταφορά μαθητών που πραγματοποιήθηκε από 01 – 01 – 2011 έως 30 – 06 – 2011, δηλαδή για το α’ εξάμηνο του 2011.

     Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τόσο εγώ με προσωπική μου παρουσία στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προσπαθούν να βρουν λύση για ένα θέμα δημοσιονομικής τάξης που εσείς προκαλέσατε.

    Διεκδικείτε και σας οφείλουμε το ποσό για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2010, που γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να σας δοθεί με την παραπάνω απόφαση.

     Θα πρέπει όμως να απαντήσω και να διευκρινίσω για ποιους λόγους δεν σας έχει δοθεί το οφειλόμενο ποσό.

Η αρχική σύμβαση, 2009 – 2010, που είχατε υπογράψει με τον τότε Νομάρχη Φωκίδας κο Νικόλαο Φουσέκη, έληγε τον Ιούνιο του 2010. Παρατάθηκε με νόμο, μέχρι την 15 – 10 – 2010 και με πρακτικό διαπραγμάτευσης, με το οποίο όμως συμφωνήθηκε σαν τιμή διαπραγμάτευσης η τιμή της νέας σύμβασης και όχι της παλιάς. Η νέα σύμβαση άρχιζε την 16 – 10 – 2010.

     Το επίμαχο διάστημα λοιπόν, είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2010 για τους οποίους ζητούσατε να πληρωθείτε με τις τιμές της νέας σύμβασης (7.506€ ημερήσια αποζημίωση) και όχι της παραταθείσας (6.123€ ημερήσια αποζημίωση).

     Όταν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για την πληρωμή των δυο μηνών της παράτασης, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου μας επέστρεψε τα δικαιολογητικά ως μη νόμιμη δαπάνη διότι δεν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του άρθρου 16 του Ν. 3887/2010, δηλαδή η παράταση της σύμβασης δεν είχε υποβληθεί και υπολογισθεί με το ποσό της παρατεινόμενης σύμβασης αλλά με το ποσό της καινούργιας.

     Αυτό, το ΚΤΕΛ δεν το αναγνώριζε και δεν υπέβαλε τις καταστάσεις πληρωμής ώστε να έχει πληρωθεί και να έχει κλείσει η ιστορία του 2010, παρ’ όλες τις συνεχείς υποδείξεις μας να πάρουν τα νόμιμα οφειλόμενα ποσά και να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα δικαστικά. Το αποτέλεσμα, για να μην μείνουν όλο το διάστημα απλήρωτοι, να τους καταβάλουμε για το 2011 τα ποσά από τις χρηματοδοτήσεις του 2010.

     Δεν γνωρίζω αν όλοι οι μέτοχοι είναι σύμφωνοι με την άποψη του προέδρου. Άπειρες φορές συναντηθήκαμε παρουσία δικηγόρου, και της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και είχαμε τη σύμφωνη γνώμη του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας.

     Τελικά συμφώνησαν ότι έπρεπε να υποβάλουν τις καταστάσεις για το 2010 όπως προέβλεπε το άρθρο 16 του Ν. 3887/2010, οι οποίες κατατέθηκαν στις υπηρεσίες μας και διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο τέλος του 2011 (Δεκέμβρη).

     Εμείς συμπεριλάβαμε στις υποχρεώσεις μας το επίμαχο ποσό, αλλά η απόφαση κατανομής του Υπουργού ορίζει ρητά ότι το ποσό αυτό είναι για το Α’ εξάμηνο του 2011, θεωρώντας ότι είχαν λήξει οι οφειλές του 2010, οι οποίες και κατανέμονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όμως άλλαξε το χρηματοδοτικό πλαίσιο και οι πιστώσεις προέρχονται όχι πλέον από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Όσο δε για το οφειλόμενο τιμολογημένο ποσό δεν είναι αυτό που αναφέρεται αλλά το 2μηνο του 2010 και οι τέσσερις τελευταίοι μήνες του 2011 για τους οποίους δεν έχει έρθει χρηματοδότηση.

     Εμείς είμαστε διαχειριστές των χρημάτων πληρωμής μεταφοράς των μαθητών. Η αρμοδιότητα μάλιστα έχει περιέλθει στους Δήμους από 01 – 01 – 2011, οι οποίοι διενήργησαν διαγωνισμούς και απέβησαν άγονοι. Παραλάβαμε μια κατάσταση και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση μέσα από την πολυπλοκότητα της που εσείς δημιουργήσατε από κακούς χειρισμούς. Σύμφωνα δε με τις συμβατικές υποχρεώσεις, η πληρωμή γίνεται ανάλογα με τις αντίστοιχες πιστώσεις και δεν υποχρεούμαστε για την καταβολή τόκων υπερημερίας για καθυστέρηση πληρωμής σύμφωνα με την 2000/35 οδηγία της Ε.Ε. λόγω μη μεταβίβασης έγκαιρα των απαιτούμενων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κε Πρόεδρε,

     Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι οποίες αξιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν δικαστικά. Η άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων ισοδυναμεί με παράνομη καταγγελία της σύμβασης εφόσον εκ μέρους μας τηρήθηκαν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις που παραλάβαμε. Και φυσικά δεν μπορείτε να «απειλείτε» γονείς και μαθητές και να δημιουργείτε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο. Το θέμα θα εξεταστεί νομικά και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

ΚΟΙΝ:
1) Περιφερειάρχη Σ. Ελλάδας, κο Κ. Περγαντά, Λαμία
2) Βουλευτή Φωκίδας κα Α. Παπαθανάση, Άμφισσα
3 )Δήμαρχο Δελφών, κο Ν. Φουσέκη, Άμφισσα
4) Δήμαρχο Δωρίδας, κο Γ. Καπεντζώνη, Λιδορίκι
5 )Δ/ντή Α’βάθμιας Εκπαίδευσης κο Ι. Ευαγγέλου, Άμφισσα
6) Δ/ντή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης κο Α. Λαγγουράνη, Άμφισσα
7) Μέτοχοι της ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδας Α.Ε.
8) Ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ μεταφοράς μαθητών
9) Μ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: