Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Ανυποχώρητη η τρόικα για μείωση κατώτατου μισθού. Διαλλακτικότητα στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σύμφωνα με συνέντευξη του Πολ Τόμσεν.
Ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις της για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα, με τον επικεφαλής του προγράμματος για την ελληνική οικονομία Πολ Τόμσεν να εμφανίζεται διαλλακτικός στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή" τονίζει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Θέτει συγκεκριμένα θέμα περιορισμού του κατώτατου μισθού, έστω προσωρινά, επισημαίνοντας ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος.
Αποσαφηνίζει παράλληλα πολλά θολά σημεία των απαιτήσεων της τρόικας και καθιστά σαφές ότι ο δεν δρα αυτόνομα, αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας. Προτείνει επίσης το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και την απόλυση υπαλλήλων και επισημαίνει τη σημασία της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Αναφέρεται, επίσης, σε λάθη που έγιναν, όπως η έμφαση που δόθηκε στη φορολογία, και τάσσεται εμμέσως υπέρ της επανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, με το επιχείρημα ότι "δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τις τράπεζες".
Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα
Το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτείνει ανατροπές στο φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην κατανάλωση, στα εισοδήματα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει μια λιγότερο προοδευτική φορολογική κλίμακα με την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κλιμακίων από 8 σήμερα, που θα επιφέρει επιβάρυνση εάν δεν συνοδευτεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μεταξύ άλλων στην πρόταση που έχε υποβάλλει στην κυβέρνηση το ΔΝΤ, προτείνει:
* Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.
* Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.
* Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.
* Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.
* Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.
* Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%
* Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.
* Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.
* Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.
* Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.
* Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.
* Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: