Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ


Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας που έχει εντολή για άμεση υποβολή προτάσεων

Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των μουσείων ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού με πρώτο τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία έχει ως εντολή την άμεση υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, καθώς και για την περαιτέρω αξιολόγηση των κινδύνων προς τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Επίσης ζητείται ο επανακαθορισμός, βάση των νέων δεδομένων, των μέτρων ασφαλείας, η αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού, όπου αυτό απαιτείται και η εκπαίδευση των στελεχών του ΥΠΠΟΤ.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους: Σωτήρη Τσενέ, αντιστράτηγο ε. α Ε. Λ. Α. Σ., επίτιμο διευθυντή ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Κώστα Φρησίρα ηλεκτρολόγο - μηχανολόγο διευθυντή Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Νίκο Χαρμαλιά, υπομηχανικό, εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού στην Ομάδα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Ελένη Κουρίνου έφορο Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, Αγγελική Κοτταρίδη, έφορο Αρχαιοτήτων Βεργίνας - Πέλλας, Σουζάνα Καπελώνη - Χούλια, διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Η ομάδα εργασίας εποπτεύεται και αναφέρεται στην γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία και ενημερώνει σε καθημερινή βάση τον υπουργό. Τα πρώτα μέτρα που πρότεινε η ομάδα είναι:


- Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας - ελέγχου. Στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους καθορίζεται πρόγραμμα εποπτείας - ελέγχου των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, το οποίο θα περιλαμβάνει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση. Στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα συμβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σχέδιο επιτήρησης των μουσείων της επικράτειας και υποστήριξης του φυλακτικού τους προσωπικού.

- Ταχύρρυθμη εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού, σεμιναριακού τύπου, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες του Υπουργείου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Άμεση έκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας, αυτοπροστασίας, πρόληψης και αποτροπής κινδύνων, καθώς και εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις αρμόδιες Αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία).

- Εξοπλισμός. Επεκτείνονται και αναβαθμίζονται τα συστήματα (πυρανίχνευσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης) στο σύνολο των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων. Σημειώνεται ωστόσο ότι όλα τα μουσεία, καθώς και οι συλλογές διαθέτουν ήδη σύστημα συναγερμού, συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕ. Λ. Ε. Σ. Σ.), που λειτουργεί στο ΥΠ. ΠΟ. Τ.

Παράλληλα υπάρχει ήδη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να συνδράμει στην φύλαξη των μουσείων, ενώ είναι σε εξέλιξη, και αναμένονται τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί με εντολή του υπουργού Πολιτισμού μετά την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

να μην ειναι η λελα στη επιτροπη.