Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ…


`` ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ


Του Ιωάννη  Καλύβα. Ηλεκτρολόγου–Ηλετρονικού τ. Αντινομάρχη  Ν.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ


Αγαπητοί Άρχοντες και Αρχόντισσες,


Αναλογιστήκατε ποτέ το αν θα υπάρξει ανθρώπινο δυναμικό σ’ αυτό το χώρο που λέγεται Φωκίδα μετά από λίγα χρόνια;



Από το 1940 μέχρι και σήμερα έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά 60% . Αιτία η αναζήτηση δουλειάς και μην πει κανείς ο `` εμφύλιος ΄΄.  Αυτό είναι για τους κουτόφραγκους.  Ζούμε αυτή την  περίοδο, όχι μόνο εμείς αλλά όλη η χώρα μια βαθειά Πολιτική – Οικονομική – Εθνική κρίση. Τα πάντα είναι στον αέρα και πρώτα οι θεσμοί.  Μέσα σ’ αυτόν τον ``Τιτανικό΄΄ πρέπει να επιζήσουμε με κάθε θεμιτό μέσο, να στερεωθούμε στα πόδια μας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε στην πολιτεία έως εδώ.

Σας εμπιστευτήκαμε επί δεκαετίες και μας προδώσατε.  Προδώσατε τα όνειρα  τα δικά μας και των παιδιών μας.
Προδώσατε τους αγώνες τόσων ετών για μια καλύτερη ζωή.
Προδώσατε τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους για αυτή την Πατρίδα.
Είσαστε και θα παραμείνετε ανεπαρκείς – ανάλγητοι – αδιάφοροι στις ψυχές και στον Νου μας.
Είναι η ώρα να φυλάξουμε τις ``Θερμοπύλες΄΄, όχι της Φθιώτιδας που οι Φωκείς βοήθησαν τα μέγιστα τον Λεωνίδα αλλά τις δικές μας ``Θερμοπύλες΄΄ της Φωκίδας.


Τόσα χρόνια στο περιθώριο και έχουμε τον πλούτο μπροστά στα μάτια μας.
•Το Νερό που τροφοδοτούμε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας.  •Τους ελαιώνες με την καλύτερη βρώσιμη ελιά σε Πανελλαδική κλίμακα αλλά και το λάδι.
•Το κρασί που είναι καιρός να αναπτυχθεί και να αποτελέσει προϊόν ασυναγώνιστο.  •Το Λιμάνι της Ιτέας που μπορεί να γίνει κέντρο εξαγωγικού και πολιτισμικού εμπορίου όπως ήταν πριν το 1960. Θυμάστε τι ζωή έδινε στην πόλη αλλά και στα γύρω χωριά.

 Τον Ελαιώνα της Άμφισσας που τον έχουν εγκαταλείψει λόγω του Δελφικού τοπίου.  Τέρμα ως εδώ δεν θα είμαστε πια ενοικιαστές στα σπίτια μας. Κουμάντο στα δικά σας.
Αν θέλουν να ανέβουν στον Παρνασσό να θαυμάζουν το τοπίο θα το πληρώνουν η δε άλλως εμείς θέλουμε να αλλάξουμε καλλιέργεια.
Τους Δελφούς . Ένας τεράστιος ιστορικός πολιτισμός ανεκμετάλλευτος. Το κέντρο της Ελλάδος του χθες. Το κέντρο του κόσμου σήμερα.

Ποια πολιτεία ενδιαφέρεται;
Ποιος συντηρεί και δημιουργεί τις πρέπουσες προϋποθέσεις ανάδειξης  αυτών των Ιστορικών μνημείων;  Πότε ο Απόλλων θα εκδικηθεί γι’ αυτό τον απαξιωτικισμό του χώρου που δόξασε την Ελλάδα σ’ όλη την τότε επικράτεια του πλανήτη;

Την ιστορική πόλη της Άμφισσας, τα Σάλωνα όπως η ιστορία τα έχει καταγράψει από την κόρη του Μάκαρος ή τον Άμφισσο, γιό του Απόλλωνα. Πρώτοι κάτοικοί της θεωρούνται οι Κύκλωπες των 10ο Αιώνα π.χ. και να η εξήγηση πως στεριώθηκε αυτό το Κάστρο. 
Το 1835 έως το 1851 είχε 3.810 κατοίκους, ενώ η Λαμία την ίδια περίοδο είχε 2.502.  Σήμερα η Άμφισσα έχει 10.000 με  ζόρι,  τρέχοντα πληθυσμό, και η Λαμία 100.000 .
Ποιος φταίει για όλα αυτά; Ποιος ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό το ιστορικό μνημείο  που πρώτο απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό;
Τον Παρνασσό που όλος ο πληθυσμός της Αττικής τον γεύεται θαυμάζοντας το κάλος της φύσης και το χιονοδρομικό κέντρο.
Τα βουνά, την Γκιόνα, τα Βαρδούσια τα πανέμορφα χωριά  που τις δεκαετίες πριν το 1960 έσφυζαν από ζωή και σήμερα βασιλεύει ερημιά.
Τι να πρωτοαναφέρεις, κινδυνεύω να παρεξηγηθώ αν κάτι ξεχάσω και εγώ μπορώ να αναφέρω όλα τα χωρία ξεχωριστά διότι τα ‘χω περπατήσει ένα προς ένα, αλλά δεν επιθυμώ να κουράσω τον αναγνώστη.


Εξ  άλλου ο σκοπός μου δεν είναι να αναδείξω με την αναφορά μου εδώ τον πολιτισμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Φωκίδας  αλλά  την κόκκινη γραμμή που έπρεπε να είχαν βάλει η πολιτική  ελίτ αυτού του Νομού.  Με πρώτους τους Δημάρχους , τον Περιφερειάρχη με τους συνεργάτες του και τους Βουλευτές τέως και νυν. 
Μπορούν;  Αντέχουν να πουν το μεγάλο ΟΧΙ ή φοβούνται τις διαγραφές και την απόσυρση του χρίσματος από τους πατρόνες τους;

Ερώτηση κάνω;
Τι γίνεται με τα 350 εκκλησάκια από θανάτους στην οδό από Ιτέα μέχρι Ναύπακτο. Έχει πέσει μια δραχμή από τότε που κατασκευάστηκε;  40 χρόνια τώρα και ο κόσμος συνεχίζει να σκοτώνεται!
Τι γίνεται με τον δρόμο Άμφισσα – Γραβιά; Πόσα ατυχήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πόσα καθημερινά γίνονται;  «και έπειτα θέλουν ανάπτυξη !»  Γεφυράκια όμως και δρομάκια γίνονται σ’ όλη την Φωκίδα για να υπάρχει πολιτική πρόσβαση. Ένα έργο όμως μεγάλο και υποδομής δεν είδαμε ούτε θα δούμε.  Τα μεγάλα έργα γίνονται όμως  από μεγάλους ηγέτες.
Γιατί έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν τα παιδιά μας από την Φωκίδα; Μερικοί δε  επιφανείς κάθονται στην Αθήνα και  έχουν το θράσος να έρχονται Χριστούγεννα – Πάσχα και Εθνικές Εορτές λέγοντάς μας ότι αν τους εκλέξουμε θα μας λύσουν τα προβλήματα.
Χάθηκα όμως μέσα στον ορυμαγδό αυτόν, που είναι ατελείωτος και κινδυνεύω να μην γράψω για την ταμπακιέρα.


• Κύριοι Άρχοντες και Αρχόντισσες, τολμάτε να κάνετε αυτό που έκανε ο Λούκα Σελάρι στο χωριό Φιλετίνο της Ιταλίας;  Και αν αναρωτιέστε για την δύναμη του μικροσκοπικού αυτού χωριού των 600 κατοίκων που αποκήρυξε το ευρώ:
Σας γνωρίζω ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του είναι ότι τροφοδοτεί με εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την Ρώμη.  Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Γιατί εμένα προσωπικά μου θυμίζει, την συγκέντρωση του τ. Νομάρχη Φωκίδας, του Αποστόλη Καραχάλιου, στο φράγμα του Μόρνου, ζητώντας αντισταθμιστικά οφέλη από την πολιτεία.
Και εισέπραξε το κόψιμο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος  πρώτον και δεύτερον την αχαριστία υμών και ημών που την πράξη του αυτή την αφήσαμε να περάσει έτσι και δεν του την ενισχύσαμε με την στήριξή μας.  
Τέτοιοι είμαστε τέτοιους αφέντες εκλέγουμε . Φυσικά και εμείς δεν πήγαμε  πίσω, την επόμενη τετραετία ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Ποιήσαμε την νύσσα.

•Να κάνετε αυτό που έπραξαν οι άρχοντες στο χωριό Mugardos της Γαλικίας στην Βόρειο Ισπανία, για να δώσουν ζωή στην τοπική αγορά.
•Να κάνετε αυτό που έκαναν οι ηγέτες στην πόλη Pazenas στη Νότιο Γαλλία.
•Να πράξετε τέλος αυτό που έκαναν οι Αργεντίνοι και σήμερα έχει η χώρα 8% ανάπτυξη, ποσοστό συγκρίσιμο με την Κίνα όταν μπροστά από μερικά χρόνια όλοι οι κάτοικοί της είχαν βγει στις πλατείες με τις κατσαρόλες και θυμόμαστε  καλά τι έγινε.
•Τα  τι έκαναν αυτοί και τόσοι άλλοι είναι γνωστό και δεν θα τα γράψω σ’ αυτό το άρθρο αναλυτικά.  Να ψάξουν οι Ηγεμόνες να τα βρουν, να σκεφτούν και να πράξουν.

Τολμάτε Κυρίες και Κύριοι , Αρχόντισσες και Άρχοντες;

Αν ΝΑΙ είμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σας σαν μια γροθιά.

Αν ΟΧΙ, μην βγαίνετε στους δρόμους η οργή του κόσμου δεν ξέρετε πότε θα ξεσπάσει.


`` Ιδού η Ρόδος,  Ιδού και το πήδημα΄΄


ΠΗΓΗ: www.orafok.gr




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ,ΑΛΛΑ ΤΣΙΜΠΑΣ ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Τ.Ε..ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΟΛΑΟΥΖΟ ΤΟΥ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ,ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΠΟΞΩ ΑΡΧΙΣΕΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ Η ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΥς ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ) ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΜΕΙΩΨΙΦΟΥΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ . ΑΥΤΟΣ ΗΞΕΡΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΚΑΛΥΒΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ.ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΔΩ, ΠΟΙΗΣΕΣ ΤΗΝ ΝΥΣΣΑ.ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕΣ;ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΗ ΜΕΣΩ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ;ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΧΝΑ;ΓΙΑ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΟΥ ΤΟΝ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

χθεσινοι πουσ.....ς σημερινοι κωλ........ς καταλαβες κυριε αντινομαρχα η να στο εξηγησω μεσα στην αγορα