Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η ροή τραπεζικού χρήματος στην αγορά, σχεδόν, σε μηνιαία βάση πλέον. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, ο δρόμος προς το γκισέ έχει γίνει πλέον τόσο δύσβατος, που αγγίζει τα όρια του …απαγορευτικού.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας(ΤτΕ), που από καιρού εις καιρόν έρχονται στο φως της δημοσιότητας, απλώς αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το χειρότερο; Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται κάπως ή έστω να σταθεροποιείται, εξακολουθεί να βαίνει χειρότερη, γεγονός που δείχνει ότι ο «πάτος του βαρελιού» δεν έχει βρεθεί ακόμα. Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι το Νοέμβριο το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα (δηλαδή επιχειρήσεις) υποχώρησε με ρυθμό -2,4%, όταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο -2,2% κι όλοι έλεγαν τότε ότι «δεν πάει άλλο».

Στην πράξη, φαίνεται ότι «πάει». Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, πλέον, για κάθε 6 αιτήσεις δανείων που τους υποβάλλονται εγκρίνονται οι 2 και μετά βίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιστοιχία έχει φτάσει στο 8 προς 2 και μάλλον έπεται και συνέχεια. Να σημειωθεί δε πως γι αυτές τις αιτήσεις, οι δανειολήπτες πλέον πληρώνουν το σχετικό παράβολο, όπερ σημαίνει ότι τίποτα πλέον δεν γίνεται …αναίμακτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: