Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η COCA-COLA ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑ

Σε μία απόφαση με πολύπλευρες απώλειες προχώρησε η Coca Cola 3E. Με απόφαση που κοινοποίησε στους εργαζομένους της, κλείνει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας με τους εργαζόμενους σε αυτά να αγωνιούν για το τι μέλλει γεννέσθαι.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca - Cola στη Θεσσαλονίκη απεργούσαν από τις 2 Φεβρουαρίου, ενάντια στο επικείμενο «λουκέτο» της μονάδας.

Σύμφωνα με tovima.gr, η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου,ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση αυτή δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους εργαζόμενούς της αφού θα επηρεάσει μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών. (γύρω στους 30 εργαζόμενους).Παρόλα αυτά, ο φόβος των εργαζομένων παραμένει ενώ τα σωματεία τους εκφράζουν επιφυλάξεις. Μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται σε 3 βάρδιες 51 άτομα στη γραμμή παραγωγής, ενώ με την παραγωγική διαδικασία είναι συνδεδεμένα και άλλα τμήματα όπως το Χημείο, ο ποιοτικός έλεγχος, η αποθήκη των πρώτων υλών, η διαλογή κ.α.

Εδώ και αρκετό καιρό σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζόμενων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, η Διοίκηση έδινε κίνητρα αποχώρησης με διπλές αποζημιώσεις, προετοιμάζοντας έτσι το κλείσιμο των μονάδων της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρεται πως η λειτουργική αναδιάρθρωση της Coca-Cola 3Ε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η μείωση του όγκου πωλήσεων της εταιρείας εκτινάχθηκε στο 28% ως απόρροια της αύξησης του ΦΠΑ αλλά και από την επιβολή μαζικών φόρων όπως το τέλος ακινήτων και η εισφορά αλληλεγγύης. Σε ετήσια βάση η πτώση περιορίστηκε στο 12%.
Η αγορά της Βορείου Ελλάδος εκτιμάται ότι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης θα καλυφθεί από την παραγωγή του εργοστασίου του ομίλου στη Σόφια. Το 2006 η Coca - Cola 3Ε είχε προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στην Αθήνα.


ΠΗΓΗ: http://eleftheriskepsii.blogspot.com/







Δεν υπάρχουν σχόλια: