Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ENERGA KAI HELLAS ROWER

Το μέγα σκάνδαλο που συγκλόνισε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με τα φέσια της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που έβαλαν οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος Energa και Hellas Power, παίρνει πλέον τον δρόμο για τα δικαστήρια.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, άσκησε ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 11 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος προσώπων των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίες ανήκουν στους επιχειρηματίες Αριστείδη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν μεταβιβαστεί στην ρωσοαραβικών συμφερόντων εταιρεία Worldwide Energy.

Οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να έχουν "φεσώσει" με περίπου 300 εκατ. ευρώ φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού, την ΔΕΗ αλλά και το ίδιο το Δημόσιο!Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποδώσει το χαράτσι για τα ακίνητα που έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τους πελάτες τους, με πηγές της αγοράς να προσδιορίζουν το ποσό στα 120 εκατ. ευρώ.

Ανάλογο ποσό οφείλεται στον ΔΕΣΜΗΕ, προς τον οποίο δεν έχει αποδοθεί, όπως ορίζεται από τον νόμο, το ποσό που αναλογεί στο τέλος που, επίσης, εισπράττεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην δε ΔΕΗ εκτιμάται ότι οφείλονται περί τα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στις χρεώσεις για την χρήση του δικτύου καθώς και στις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας, ποσά που και αυτά πεχουν εισπραχθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών αλλά δεν έχουν αποδοθεί από τις δύο εταιρείες.

Η κυρία Παπανδρέου διενήργησε έρευνα, έπειτα από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο διαπίστωνε φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των δύο εταιρειών.

Όπως είχε αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα, οι δύο εταιρείες είχαν, λίγο πριν ξεσπάσει ο σάλος με τα φέσια των 300 εκατ. ευρώ, ζητήσει από πελάτες τους - κάλυπταν συνολικά 200.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά - να καταθέτουν τα ποσά που αναλογούσαν στους λογαριασμούς ρεύματος σε ελβετικές τράπεζες!

Διαβάστε εδώ και θυμηθείτε όλο το αποκαλυπτικό story που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα.

Για πέντε από τους κατηγορούμενους, εκπροσώπους των δύο εταιρειών, η εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και εναντίον μελών του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο για τα επτά μέλη της ΡΑΕ που, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, είχαν κληθεί ως ύποπτοι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: