Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΓΑΛΑΞΙΔΙ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ



Περπατώντας στην οδό Κωνσταντίνου Σάθα θα φτάσετε στο Εθνολογικό Ναυτικό Μουσείο, το παλιό Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, και την Αρχαιολογική συλλογή, τα οποία στεγάζονται σε κτίριο του 1868. Το Ναυτικό Μουσείο είναι το καλύτερο μέρος για να γνωρίσετε τη μεγάλη ναυτική ιστορία του Γαλαξιδιού. Ιδρυτής του Μουσείου είναι ο γιατρός Ευθύμιος Βλάμης, από οικογένεια με μεγάλη ναυτική παράδοση, που είχε διατελέσει και ο ίδιος δήμαρχος. Με το να επισκέπτεται τα σπίτια λόγω του ιατρικού επαγγέλματος και να παρατηρεί ότι τα περισσότερα είχαν αναρτημένες στους τοίχους τις εικόνες των πλοίων τους, εμπνεύστηκε την ιδέα της ίδρυσης της Πινακοθήκης.

υδατογραφίες καραβιών ήταν αυτές που υπήρχαν σίγουρα σε κάθε σπίτι ναυτικής οικογένειας. Στην εποχή των ιστιοφόρων κάθε καραβοκύρης θεωρούσε απαραίτητο να έχει στο σαλόνι του σπιτιού του κρεμασμένη στον τοίχο την εικόνα του καραβιού του. Αφού η φωτογραφική τέχνη ήταν άγνωστη τότε οι καραβοκύρηδες κατέφευγαν σε ειδικευμένους ζωγράφους για να ζωγραφίσουν τα πλοία τους. Kυρίως στη Bενετία, στη Mάλτα, στη Γένοβα αλλά και στην Ελλάδα, οι πλοιοκτήτες πήγαιναν τα πλοία τους για να τ’ απαθανατίσουν στο χαρτί με υδατοχρώματα. Oι περισσότεροι ζωγράφοι δεν έβαζαν την υπογραφή τους, ωστόσο η τεχνοτροπία τους είναι χαρακτηριστική και σήμερα τους ξεχωρίζουν από τα έργα τους που είναι πραγματικά αριστουργήματα. H οικογένεια των Luzzo στη Bενετία ήταν από τις πιο γνωστές σ’ αυτό το είδος της τέχνης και οι περισσότερες υδατογραφίες που υπάρχουν σήμερα στο μουσείο του Γαλαξιδίου είναι δικές τους. Από το 1932 οι εικόνες αυτές στεγάζονται στο μουσείο που διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή πινάκων ελληνικών ιστιοφόρων.


Στο μουσείο φυλάσσεται επίσης το μοναδικό ιστορικό χειρόγραφο «Το Χρονικόν του Γαλαξειδίου», γραμμένο το 1703 από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο, που ανακάλυψε το 1864 σε μια κρύπτη στα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Σωτήρα ο Κ. Ν. Σάθας. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά χειρόγραφα και περιλαμβάνει την ιστορία του Γαλαξιδιού από τον 10ο έως και τον 18ο αιώνα.

Κ.Ν.ΣΑΘΑΣ
ακρόπρωρα είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι των γαλαξιδιώτικων ιστιοφόρων, αφού η σημασία που τους έδιναν ήταν μεγάλη και σημάδευε μοιρολατρικά την τύχη του καραβιού αφού τοποθετούνταν στο μπροστινό άκρο του καραβιού, για ομορφιά του καραβιού και για εξορκισμό των κυμάτων. Σχεδόν πάντα παρουσίαζε σώμα γυναίκας σε φυσικό μέγεθος, γοργόνας ή κάποιο μέλος της οικογένειας. Ήταν δε τέτοια η ταύτιση του καπετάνιου με το πλοίο του που όταν αυτός πέθαινε, σε ένδειξη πένθους, έβαφαν μαύρο το ακρόπρωρο του πλοίου. Στο μουσείο υπάρχουν τέσσερα τέτοια ακρόπρωρα σε άριστη κατάσταση, που φανερώνουν όλο το μεγαλείο της θέσης που κατείχαν. Στην έκθεση θα δείτε επίσης ναυτικούς χάρτες, ημερολόγια καταστρώματος, ναυτικά όργανα και εξαρτήματα (εξάντες, οκτάντες, χρονόμετρα, δρομόμετρα, πυξίδες, φανούς πορείας κ.α.).


Μπορείτε επίσης να δείτε το νέο απόκτημα του μουσείου, τη συλλογή γραμματοσήμων “Αργοναύτες” – δωρεά του Κωνσταντίνου και της Ειρήνη Ανιτσά. Αποτελείται από 45 τόμους, περίπου 10.000 σελίδων με: γραμματόσημα, σπάνια ναυτιλιακά έγγραφα, ναυτικές σφραγίδες, ναυλοσύμφωνα κ.ά. Επίσης, στον ίδιο χώρο θα δείτε μία σημαντική αρχαιολογική συλλογή που ξεκίνησε το 1932 από ευρήματα του Γαλαξιδίου, προσφορές Γαλαξιδιωτών, από την ανασκαφή του Ι. Θρεψιάδη το 1940 και άλλες ανασκαφές.

Δ/νση: Μουσείου 3, ανοιχτό κάθε μέρα 10:00-16:00 και Σαββατοκύριακα, τηλ.: Ναυτικό Μουσείο: 22650-41795, fax 22650-41954, Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου: 22650 41558.


Δεν υπάρχουν σχόλια: