Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΦΩΚΙΔΑ: ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Τον τρόπο να δημιουργεί έργα τέχνης από λαμαρίνες τρακαρισμένων αυτοκινήτων έχει βρει ο 50χρονος Γιάννης Τσούνης από την Φωκίδα.

Φανοποιός στο επάγγελμα, ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Άμφισσα. Καθημερινά στο φανοποιείο του καταφθάνουν πολλά τρακαρισμένα αυτοκίνητα.


Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα γλυπτό από τρακαρισμένη λαμαρίνα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι χρειάζεται έμπνευση. Η διαφορά στην γλυπτική αυτών των μετάλλων είναι ότι για να διακριθούν οι λεπτομέρειες της δημιουργίας χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

Πριν φτιαχτεί οποιοδήποτε έργο, σχεδιάζεται προσεκτικά σε χαρτί με όλες τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια επιλέγεται το κομμάτι της λαμαρίνας το οποίο είναι ιδανικό για την κατασκευή. Το αποτέλεσμα φυσικά με τίποτα δεν προδίδει ότι πρόκειται για λαμαρίνες αυτοκινήτου.



Ο Γιάννης γεννήθηκε στον Ελαιώνα Φωκίδας. Σε προσχολική ηλικία άρχισε να βάζει τις πρώτες πινελιές, ενώ τις γνώσεις στο σχέδιο τις απέκτησε φοιτώντας στο Λύκειο. Το 1999 εγγράφεται στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας, ενώ από το 2000 συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή Κατασκευής και Παρέλασης Αρμάτων.

Τα έργα του εκτίθενται σε ειδικούς χώρους στη Νομαρχία Φωκίδας, στο Δήμο Άμφισσας, σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Δείτε φωτογραφίες κατά την διάρκεια της δημιουργίας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα:
http://www.zougla.gr/automoto/article/fokida-erga-texnis-apo-lamarines-trakarismenon-aftokiniton
 
 
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: