Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ : ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ (ηθικόν και πολιτικόν δίδαγμα)


 
     Την προσοχή μας τράβηξε η ανενεργός βρυσούλα στην πλατεία της Αγίας Ευθυμίας (Αγία-Θυμιά Φωκίδας).  Εκεί, απέναντι απ' την εκκλησία, στο κάτω μέρος του κορμού του μικρού πλατάνου, είχε στερεωθεί καθώς φαίνεται, μία σωλήνα νερού με μία βρυσούλα  και για τεχνικούς λόγους και προκειμένου να σταθεροποιηθούν, ο κατασκευαστής ''πλήγωσε'' το δέντρο, κάνοντας μια μικρή εσοχή στον φλοιό του.  Ο καιρός πέρασε, η πληγή επουλώθηκε  και το μεγαλείο της φύσης δημιούργησε ετούτο το ταπεινό αξιοθέατο, λές και το πλατάνι  σκεφτόταν και μετέτρεψε την πληγή του, σε μιά ζωντανή αγκαλιά για τον παρείσακτο και αταίριαστο συγκάτοικό του.  Άρχισε λοιπόν να μεγαλώνει επάνω του, στέλνοντας τον φλοιό του να καλύψει την σωλήνα και να κάνει την βρυσούλα να μοιάζει με ξεραμένο κλαρί του.
     Το μεγαλείο της φύσης σε όλη την δόξα του, αντάμα με όλη την απλότητά του : ένα δέντρο, να μετατρέπει ένα ψυχρό μέταλλο-εισβολέα, σε παρακλάδι δικό του!
     Δίδαγμα :- Η επικράτηση της φύσης είναι δεδομένη. Η εναντίωση στην φύση, είναι πάντα προσωρινή. Δηλ. οι πράττωντες ενάντια σε κανόνες (φυσικούς, ηθικούς, κοινωνικούς, κ.λ.π.)  είναι   δεδομένο ότι θα εξαφανισθούν απο το ίδιο το σύστημα αναφοράς τους.

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: