Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ



     Πληροφορηθήκαμε εξ εγκύρου πηγής, ότι την προσεχή Τετάρτη 21-3-2012 και ώρα 15:00  θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα την αναοριοθέτηση του Δελφικού Τοπίου.  Η πληροφορία-ειδοποίηση, μετεφέρθει τηλεφωνικώς  μέσω ενδιαφερόμενης Αντιδημαρχίας του Δήμου Δελφών, ούτως ώστε, να ενημερωθούν (επιλεκτικά;) κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να παρευρεθούν εφ' όσον το επιθυμούν,  στην εν λόγω σύσκεψη. 



     Δέν γνωρίζουμε εάν αυτή η Συνεδρίαση είναι συνέχεια ή απόρροια της  πρόσφατης απόφασης του Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) περί εγκρίσεως της Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της εταιρείας  S&B για τις εγκαταστάσεις της στην Ιτέα.   Δεν γνωρίζουμε τίς  εισηγήσεις οι οποίες ενδεχομένως υπάρχουν για το θέμα, ούτε βεβαίως την διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί.   Γνωρίζουμε όμως ότι  δεν έχει ενημερωθεί κανείς (εκτός ελαχίστων) απο τους ενδιαφερόμενους και ότι η τοπική κοινωνία, αγνοεί παντελώς τα σχεδιαζόμενα.  Φανταζόμαστε ότι  η σύσκεψη της Τετάρτης, θα είναι καθαρά ενημερωτικού και όχι εγκριτικού χαρακτήρα  και ότι θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, ενημέρωσης, διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης μεταξύ του Υπουργείου και των  τοπικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων κ.λ.π..  Υποθέτουμε δηλ., ότι σε εφαρμογή των κανόνων της ισονομίας, της ισοπολιτείας και με οδηγό την αντίληψη ότι οι άνθρωποι, το περιβάλλον και η ιστορία είναι ταυτόσημες έννοιες, το Υπουργείο Πολιτισμού θα συζητήσει με όλους μας, για την επίτευξη της καλύτερης λύσης στο (οικιστικό, αναπτυξιακό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό) πρόβλημα του Δελφικού Τοπίου.   Δεν μπορούμε να διανοηθούμε κάτι διαφορετικό! 

     Το θέμα  δεν είναι έτσι,  απλά σοβαρό : είναι μείζον για την περιοχή μας ! Και ώς τέτοιο θα αντιμετωπισθεί, όχι μόνον από εμάς, αλλά και από το σύνολο των κατοίκων!

     
     Να σημειώσουμε μόνον, ότι εντός  των ορίων του Δελφικού Τοπίου  περιλαμβάνονται και το Λαρνάκι και η Καμιώτισσα και ο περιφερειακός δρόμος της Ιτέας και το αγιόνερο στον Αϊ-Γιάννη και τα Τουμπανάρια.  Και ότι επίσης, τα όρια του  Δ.Τ. έχουν  ταυτισθεί με εκείνα της UNESCO  η οποία χαρακτηρίζει το Δ.Τ. ωσάν  μνημείο  Παγκοσμίου  Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Το γεγονός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ''αποκάλυψη΄΄ των προθέσεων  αφ' ενός και της  δυναμικής αφ' ετέρου, όλων των αιρετών του τόπου μας  για το πώς αντιλαμβάνονται την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.  Δηλ., ήλθε η ώρα, όπως λέγει και ο ποιητής, να διαλέξουν ''με ποιούς θα πάν' και ποιούς θα αφήσουν''.  Και δεν είναι μόνον θέμα προεκλογικό.  Είναι θέμα ''διαπίστευσης'' προς τους κατοίκους  και θα δηλωθεί με  την στάση τους απέναντι στην ιστορία, απέναντι σε διαπλοκές και συμφέροντα και απέναντι στον αναθεματισμό και την υστεροφημία τους. Όψωμεν...

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: