Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΙΤΕΑ: RALLY ACROPOLIS ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980-ΑΡΘΡΟ ΦΩΤΟ ΚΑΙ VIDEO

 
Ήταν τότε, εκείνες τις όμορφες, απλές και πιο χαλαρές δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ο εθνικός μας αγώνας είχε τελειώσει, όμως η σκόνη γύρω από τα βουνά της Ιτέας δεν κατακαθόταν παρά μόνο από τον Οκτώβρη έως τον Μάρτη! Τότε επιτρέπονταν από τους κανονισμούς της F.I.A. οι δοκιμές εξέλιξης των αγωνιστικών αυτοκινήτων να γίνονται στις ίδιες Διαδρομές του αγώνα.

Η παραθαλάσσια πόλη της Ιτέας είχε πάντα στενότατη επαφή με τον μεγάλο μας αγώνα.
 
Συνδύαζε θάλασσα, κι όλο τον "παράκτιο πολιτισμό" της, ξενοδοχείο δεύτερο σπίτι των θεών του W.R.C. και Ειδικές Διαδρομές τριγύρω απίστευτες, πραγματικά πεδία δοκιμών, εκτός των Βωξιτών και των Καρρουτών, το σιδεριφάγο Δίστομο και Νέο Δίστομο, τον Ελικώνα, τον Πρόδορομο, την Ανάληψη, το Στείρι με πληθώρα οδοστρομάτων από "αεροπορία" μέχρι "κολαστήριο". 
 
Οι δοκιμές εξέλιξης των αγωνιστικών αυτοκινήτων ξεκινούσαν γύρω στον Απρίλη, κορυφονόντουσαν τον Μάιο και μετά τον αγώνα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού συνεχίζονταν όχι απαραίτητα με τους ίδιους τους θεούς στο τιμόνι αλλά με άλλους οδηγούς-δοκιμαστές.
1981. Από την Άνοιξη ήρθαν και δοκίμαζαν το ολοκαίνουργιο...


1981 Στην μέση του καλοκαιριού...
(Φωτο & κείμενο:Εβδομαδιαίο περιοδικό "ΟΜΑΔΑ")



1982. Άνοιξη και η πανέμορφη 037 δοκιμάζεται στα Ελληνικά χώματα...
(Φωτογραφίες από το εβδομαδιαίο περιοδικό "ΟΜΑΔΑ")



 
Μέχρι και το καλοκαίρι του 1983 που πήρα το δίπλωμα, πήγαινα με τα φιλαράκια μου για μπάνιο στην Ιτέα με το λεωφορείο. Οι φίλοι μου στην θάλασσα. Εγώ κάπου εκεί κοντά, δίπλα από την ωραία πλάζ του motel Xenia, στον μεγάλο προαύλιο χώρο του Hotel Kalafatis. Εκεί κάθε απόγευμα επέστρεφαν από τα βουνά οι μαχητές. Οι οδηγοί ξεκουράζονταν, ανέλυαν με τους αρχιμηχανικούς τα αποτελέσματα και οι μηχανικοί έλυναν, έδεναν, επισκεύαζαν, συντηρούσαν.
Ώρες και ώρες ατέλειωτες παρατήρησης και οι φίλοι με περίμεναν στην θάλασσα...

1983.Χαμός στα βουνά! Lancia & Toyota οργιάζουν...
 
Μετά το 1983 και για λίγα ακόμα καλοκαίρια (για μένα) το σκηνικό συνεχιζόταν το ίδιο, άλλαζαν μόνο οδηγοί και αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικοί δουλευταράδες, ο Ισπανός και ο Ιταλός, οι οποίοι μόλις γύριζαν ΔΕΝ ξεκουράζονταν αλλά περπατούσαν ,έτρεχαν, έκαναν ποδήλατο, έπαιζαν μπάλα κ.τ.λ. Κάθε επίσκεψη τότε στην Ιτέα είχε πέρασμα από το γνωστό ξενοδοχείο για έλεγχο, εάν κάτι καινούργιο είχε έρθει. Ατέλειωτες ώρες κοντά στους ήχους, κοντά στις μυρωδιές, κοντά στους ήρωες της παιδικής ηλικίας και στις λατρεμένες μηχανές τους.

     1986.Τα τέρατα του Gr B είναι εδώ!!


1987.Από τα τέρατα στο Gr A!!


Υ.Γ. Τα γραφόμμενα είναι βιωματική κατάθεση κι όχι διαφήμιση στο αναφερόμενο ξενοδοχείο. Τους δυο του ιδιοκτήτες ξεκαθαρίζω πως δεν γνωρίζω παρά μόνο φυσιογνωμικά. Ξέρω όμως με σιγουριά ότι ήταν - είναι φίλοι με όλους τους θεούς του W.R.C. Άκουσα δε πως οι Κάνκουνεν και Ρέπο μέχρι και με την βάρκα τους πήγαιναν για...ψάρεμα τα απογεύματα που χαλάρωναν. Χαρακτηριστικά αντιγράφω απόσπασμα από συνέντευξη του Ευρωβουλευτή Ari Vatanen που μιλάει για την Ιτέα, τις δοκιμές και το ξενοδοχείο...

...We had plenty of time to enjoy. Those days are gone long ago. Gone are also those long recce periods when we seemed to spend weeks in Itea at (name??) brothers hotel. We were treated as if we were their family members.
Yes-That’s what the Acropolis rally and Greece mean to me, Human warmth.

Φάνης Τσάκαλος
/
ITEA RALLY ACROPOLIS 1986: ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ «ΒΩΞΙΤΕΣ» VIDEO
 Ας θυμηθούμε την Ειδική Διαδρομή του Εθνικού μας Αγώνα στους "ΒΩΞΙΤΕΣ" το 1986. Ας θυμηθούμε τα «Τέρατα» των εκατοντάδων ίππων, στη Δύση τους, όταν περνούσαν από τα μέρη μας.
 
Στο video που ακολουθεί εκτος τους "ΒΩΞΙΤΕΣ" θα δείτε και την Ειδική Διαδρομή στη Ναύπακτο, «ΦΙΛΟΘΕΗ».
                   

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Παρα πολυ καλο κειμενο και με ωραιες φωτογραφιες!Ανασκοπηση και αναποληση αναμνησεων!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες αναμνήσεις απο τη χρυσή εποχή του ράλλυ Ακρόπολις τόσο για την περιοχή Οσο και για το ξενοδοχείο των ''αδερφών'' όπως αποκάλεσε ο Ari Vatanen το οποίο ακόμα και σήμερα φιλοξενεί ομάδες όπως η Skoda που έφτασε στην περιοχή μας για το ράλλυ Στερεάς Ελλάδος.