Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΦΩΚΙΔΑ B΄ ΜΕΡΟΣ: Το Βοίον ή Βοιόν


Χάρτης Φωκίδας (Ιούνιος 1787)

Διαβάστε μια σειρά από άρθρα για την Αρχαία Φωκίδα και συγκεκριμένα για την “ΔΩΡΙΚΗ ΠΕΝΤΑΠΟΛΙΣ” όπως είναι ο τίτλος στο http://olixnos.blogspot.com/ Απ’ όπου κάνουμε και την παρούσα αναδημοσίευση. Σήμερα παρουσιάζουμε  Το Βοίον ή Βοιόν
B) Το Βοίον ή Βοιόν
 
Την πόλη τοποθετεί ο μελετητής στη θέση «Κεραμι- -δαριό» ή «Παλιόκαστρο» η οποία βρίσκεται 2 χιλ. περίπου Β.Α. του συνοικισμού «Ευαγγελίστρια» Καστελλίων. Στα ερείπια της πόλης υπάρχουν πολλά κομμάτια σπασμένων αγγείων και κεραμικών που μαρτυρούν ότι η πόλη ήταν αγγειοπλαστικό κέντρο.
Επίσης έχουν βρεθεί νομίσματα από χαλκό, άργυρο και χρυσό διαφόρων εποχών και λαών, ακόμη δε Βυζαντινά και Ρωμαϊκά, καθώς και μεγάλα αγγεία για απόθήκευση προϊόντων ή και για παγίδες. Ομοίως έχει βρεθεί τάφος, που περιείχε υδρία και χάλκινο στεφάνι καθώς και πέντε επιγραφές σε ψαμμίτες.
Στην απέναντι όχθη του Απόστολιά σώζονται ερείπια μικρών φρουρίων που προστάτευαν το Βοίον από επιδρομές.

Το Βοίον υδρευόταν, όπως και το Κυτίνιο, με πήλινους ορθογώνιους σωλήνες (οι βάσεις και τα πλάγια των σωλήνων απότελούν ένα σώμα, ενώ το επάνω μέρος καλυπτόταν με ξεχωριστή πήλινη πλάκα). Ο αγωγός ύδρευσης μήκους περίπου 5 χιλ. έπαιρνε νερό από τον Πίνδο ποταμό και ακολουθόντας την όχθη του, δια μέσου του συνοικισμού «Ευαγγελίστρια», κατέληγε στο Βοίο.
Ονομασίες Βοία, Βοιαί, Βόϊον, Βοίον συναντάμε στη Λακωνία, στην Κρήτη κ.λ.π. πράγμα που δείχνει πως οι Δωριείς μετέφεραν εκεί τις ονομασίες των πόλεών των.

2 σχόλια:

Παναγιωτης Παπανδρεου είπε...

Η Δωρικη πενταπολη που ουσιαστικα ειναι η αρχαια Δωριδα,ουδεμια σχεση εχει με την αρχαια Φωκιδα.

Αιθεροβάμων είπε...

Στο χωριό Καστέλλια, στον νομό Φωκίδος και στις περιοχές (επίσης στον σημερινό νομό Φωκίδος) του Παλαιοχωριού (στη θέση Μάρμαρα), του Παλιόκαστρου (Κεραμιδαριό), κοντά στο σ.σ. Μπράλου, του Παλιόκαστρου Χλωμού, της Σκαλούλας Γραβιάς, του νεκροταφείου των Καστελλίων, του Πύργου, του Επάνω Καστελλιού και του Οινοχωρίου υπάρχουν πολλά ευρήματα κτηρίων κλπ.. Τα Καστέλλια βρίσκονται στο κέντρο του χώρου της Αρχαίας Δωρίδος...