Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Άμφισσα, 10 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε χθες, στις 09/04/2012 μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε ήταν «Αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Π. Γαζή, ο εκπρόσωπος Αυτοτελούς Διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της περιφέρειας κος Λ. Τσαμαδιάς, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κος Κ. Δασκαλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας κος Ι. Ράπτης, ο κος Α. Ζανιάς Υπο/της Α.Δ. Φωκίδας, ο κος Η. Γκούλτας Υπολιμενάρχης Ιτέας, ο κος Ν. Μποτίτσης της Π.Υ. Άμφισσας, ο κος Ι. Κολομπούρος της Π.Υ. Ιτέας, ο κος Δ. Κοντογιάννης της Π.Υ. Ναυπάκτου, η αναπληρώτρια Δ/νσης Δασών κα Λ. Λανδαριά και ο κος Δ. Τσέλος Δασάρχης, ο κος Β. Αβαρκιώτης, προϊστάμενος ΔΕΗ, η κα Α. Τσαρούχα από την Ι’ εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο κος Α. Φωτόπουλος προϊστάμενος της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Φωκίδας, ο κος Ν. Σιδηρόπουλος από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, ο κος Σ. Μαστροβασίλης ως εκπρόσωπος τους Μηχανολογικού εξοπλισμού της Π.Ε. Φωκίδας, ο κος Γ. Δελημιχάλης εκπρόσωπος της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε. και ο Ε. Τσάρκος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Στη συνάντηση, η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες συνεργασία στην πρόληψη αφενός και στην αντιμετώπιση αφετέρου των δασικών πυρκαγιών. Ιδιαίτερα, επεσήμανε, μέτρα πρόληψης για τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, τον ελαιώνα της Άμφισσας, τις φυλακές Μαλανδρίνου και τις κατασκηνώσεις του Νομού. Το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Μετά από συζήτηση επισημάνθηκαν τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών τα οποία προσδιορίζονται σε:
1. Πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις (βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, εγκατάσταση δεξαμενών νερού και προφυλακίων, φυτοτεχνικές εργασίες κλπ.) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.
2. Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, κλπ.) καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων
3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από την λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους δήμους.
4. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
5. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
6. Η ΔΕΗ να κάνει όπου χρειάζεται το προληπτικό κλάδεμα των δένδρων και την αποψίλωση χόρτων που βρίσκονται κάτω από σημείο ζεύξης καθώς και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την πρόληψη πυρκαγιών.
7. Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνων πυρκαγιών ως μέτρο που συμβάλει στην προληπτική οργάνωση
8. Ενημέρωση του κοινού και προληπτικός αποκλεισμός δασικών δρόμων σαν επιπρόσθετα μέτρα.
9. Η συμμετοχή όλων των εθελοντικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με την επιτήρηση των δασών και των δασικών εκτάσεων βοηθάει στην έγκαιρη επισήμανση των πυρκαγιών και η προσφορά τους είναι ουσιαστική στην βοήθηση του έργου των αρμοδίων φορέων.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: