Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΛΜΑ!

Η Αργεντινή κρατικοποιεί τα πετρέλαια – “Πόλεμος” με Ισπανία





Σχέδια κρατικοποίησης της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Αργεντινής YPF, η οποία ελέγχεται από την ισπανική Repsol, αποκάλυψε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ.

«H YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προειδοποίησε την Αργεντινή με οικονομική απομόνωση.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Κίρσνερ θα επιχειρήσει να περάσει από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει, νόμο με τον οποίο το κράτος θα αποσπάσει ποσοστό 51% από τη Repsol, με δικαιολογητικό το στρατηγικό ρόλο της ενέργειας.

Η Ισπανία μίλησε για “εχθρική” πολιτική, καθώς το σύνολο των μετοχών της YPF που θα περάσουν στο κράτος ανήκουν στη Repsol που μέχρι στιγμής ελέγχει το 57% της εταιρείας.

Η YPF δεχόταν εδώ και καιρό ασφυκτικές πιέσεις από την κεντροαριστερά κυβέρνηση για αύξηση της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή βρίσκεται σε “κόντρα” με τη Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την “ιδιοκτησία” των νησιών Φόλκλαντ στο νότιο Ατλαντικό.

ΠΗΓΗ: www.econews.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΛΜΗΣΕ Κ ΤΟΛΜΑ ΠΑΛΙ!!!ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ?ΟΙ ΚΟΛΩΜΑΣΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ?ΜΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ.