Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ



Νέα καταιγίδα μέτρων και πρόσθετες περικοπές συντάξεων και μισθών -κυρίως στον ιδιωτικό τομέα- «φέρνουν» τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ για να απαιτήσει τον Μάιο από την νέα κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

«Με τα μάτια του ελεγκτή», παρά τις άγριες περικοπές στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, οι απώλειες για το μέσο εισόδημα των εργαζομένων ήταν σχετικά μικρές. Στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» το ΔΝΤ ζητάει τώρα και από αυτούς να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο «στο βάρος της προσαρμογής». Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και μεγάλα περιθώρια για νέες μειώσεις διαπιστώνει επίσης το ΔΝΤ στα ειδικά μισθολόγια για γιατρούς, δικαστικούς, ένστολους κλπ, αλλά ακόμα και και για τις συντάξεις.

Όσον αφορά όμως στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, δεν προκύπτει η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν αρκετά τα μέτρα που ήδη θεσπίστηκαν, με πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και «λουκέτα» με απολύσεις σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Η αρχή για τις νέες περικοπές που θα συμφωνηθούν για την περίοδο 2012-2015 έγινε άμεσα, από τώρα κιόλας, με την αναδρομική μείωση κονδυλίων που αποφασίστηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Εκεί προβλέπεται γερό «τσεκούρι» στις κρατικές δαπάνες για συντάξεις. Τα κονδύλια που κόβονται «εδώ και τώρα» δείχνουν και ποιοι θα υποστούν πρώτοι τις νέες περικοπές:

-- Συντάξεις πολιτικών υπαλλήλων:  36.073.000 ευρώ
-- Συντάξεις στρατιωτικών, οργάνων ΕΛ.ΑΣ- Λ.Σ - Π.Σ κλπ:  23.976.000 ευρώ
--Συντάξεις δικαστικών λειτουργών :1.285.000 ευρώ
--Συντάξεις πρωθυπουργών & βουλευτών: 311.000 ευρώ
--Συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων: 2.830.000 ευρώ
--Συντάξεις κληρικών και πρώην ασφαλισμένων Τ.Α.Κ.Ε:. 726.000 ευρώ
--Συντάξεις υπαλλήλων ΟΣΕ: 799.000 ευρώ







Δεν υπάρχουν σχόλια: