Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΚΙΡΡΑ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ! ΦΩΤΟ


     Επισκέπτης της περιοχής μας πήγε με την οικογένειά του για περίπατο στη αγνή Φωκική φύση, στο Δελφικό Τοπίο. Περπάτησε το αρχαίο μονοπάτι και ήθελε και άλλο από τον τόπο μας. Και ξεκίνησε από τον Άγιο Πολύκαρπο Κίρρας να ανεβεί την κοίτη του αρχαίου ποταμού, που ίσως στην αρχαιότητα και να ήταν πλευστός από σκάφη της εποχής. Πήγε να περπατήσει ένα αρχαίο ποταμό, που αναφέρεται σε πολλά αρχαία συγκράματα και να φτάσει στο φαράγγι των Δελφών. Και χωρίς πολλά πολλά, περίπου 450 μέτρα μετά τον Άγιο Πολύκαρπο τι συναντά; Μια λίμνη αστικών λυμάτων που μόνη προέλευση τους μπορεί να είναι ο βιολογικός των Δελφών. Οι διαστάσεις που μας ανέφερε είναι πλάτος περίπου 3 με 4 μέτρα (όσο το πλάτος της κοίτης του ποταμού) και σε πρώτη δόση με βάθος περίπου μισό μέτρο, περίπου τριάντα μέτρα μήκους κοίτης.






     Ένα μικρό φράγμα από ξύλα που εξυπηρετούσε την κατά βούληση εκτροπή των νερών προς παρακείμενη περιοχή με ελαιόδεντρα, έχει παρακρατήσει όλα τα «καθαρά» λύματα από τις απορροές του βιολογικού Καθαρισμού των Δελφών. Σύμφωνα με την επιστολή που μας έστειλε, το πρόβλημα συνεχίζει και προς τα πάνω κατά μήκος του ποταμού αλλά δεν συνέχισε να κάνει τον αστυνόμο για λογαριασμό μιας τοπικής κοινωνίας που στα μάτια του προέκυψε κάπως «τριτοκοσμική». Ευγενικά φωτογράφησε το πρόβλημα, μας ενημέρωσε, το επισκεφτήκαμε και το φωτογραφήσαμε και εμείς και σε πρώτη δόση, παραθέτουμε τις φωτογραφίες με κάποια απαραίτητα αρχικά σχόλια.

     Η Τοπική κοινωνία δεν είναι σίγουρα τριτοκοσμική. Σίγουρα όμως υπάρχουν σε αυτή πρόσωπα τριτοκοσμικού επιπέδου και δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται μακριά από θέσεις ευθύνης. Αυτή η εικόνα δεν μας αναλογεί. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε κάποιους που οι «αρμόδιοι» φορείς θα πρέπει να μας υποδείξουν, να τους υποχρεώσουν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις. Το πρόβλημα αυτό είχε απασχολήσει και στο παρελθόν κατοίκους της περιοχής αλλά οι «άρχοντες» τους έβγαζαν τρελούς. Ο βιολογικός των Δελφών δεν λειτουργεί σωστά και το πρόβλημα δεν είναι στιγμιαίο ή παροδικό. Η έκταση των λυμάτων κατά μήκος της κοίτης του ποταμού και η λυματολίμνη των φωτογραφιών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

     Το τραγικότερο απ’ όλα, στην περιοχή που πρωτοεκβάλλουν τα «καθαρά» προϊόντα του βιολογικού των Δελφών υπάρχουν οι Γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται (βοηθητικά του νερού από το διυλιστήριο) η Ιτέα και η Κίρρα. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη από κάθε άποψη και οι υπεύθυνοι πρέπει να «κρεμαστούν», όχι πραγματικά, αλλά υποδειγματικά. Περιμένουμε ενημέρωση από τους «αρμόδιους φορείς» και θα επανέλθουμε. Και πριν σκεφτεί οποιοσδήποτε να αμφισβητήσει το γεγονός, να σκεφτεί ότι η λίμνη είναι εκεί, πολύ κοντά μας και ο καθένας μπορεί να της επισκεφτεί όπως κάναμε και εμείς.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα απο τότε που υποτίθεται ξεκίνησε να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός οι Δελφιώτες πληρώνουν σε τέλη χρυσά τα σκ@..@ για έναν βιολογικό καθαρισμό που τελικά δεν λειτουργεί.
ΥΓ. Και σε ψηλότερο σημείο (κάτω απο τους Δελφούς και πριν φθάσουν στον υποτιθέμενο βιολογικό)τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα στην πλαγιά δίπλα απο το μονοπάτι Δελφών-Κίρρας αρωματίζοντας την υπέροχη Δελφική φύση!Ντροπή και μόνο ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το αίσχος όμως δεν πρέπει να είναι το φρένο στο χαιρετισμό που θέλει να κάνει ο Δήμαρχος στην Ολυμπιακή Φλόγα. Και τί έγινε άν κάποιες ακαθαρσίες βρωμίζουν την ιερή κοιλάδα του Πλείστου; Άντε και να είναι λύματα 6-7 ημερών. Μετά, τι θα κάνουν; Δεν θα φύγουν απο εκεί; Το που θα πάνε μη ρωτήσετε. Ή θα ακολουθήσουν την Φλόγα ή θα πάνε στην Άμφισσα! Λογικό; Δέν νομίζω. Καλό κολύμπι Ιτιώτες...

Ανώνυμος είπε...

ΙΕΡΑ ΣΚΑΤΑ.ΠΑΨΤΕ ΧΕΖΕΙ Ο ΦΟΙΒΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

μην τους ενοχλειτε
τωρα διαμαρτυρονται γιατι δεν μας ...προτιμησε η ολυμπιακη φλογα