Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΛΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Πληροφορίες: ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, τηλ: 22653 50548
                       ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, τηλ: 22653 50547

Άμφισσα, 10 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΛΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Συμπτώματα: Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

Συνθήκες Ανάπτυξης: Οι μολύνσεις γίνονται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι γύρω στους 16-20 βαθμούς Κελσίου. Οι προσβολές πραγματοποιούνται την Άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και κλειστές περιοχές καθώς και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του κυκλοκόνιου.
Συστάσεις: Αραίωμα των κλάδων στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου. Συνιστάται να γίνει ψεκασμός, χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.

Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα: Χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διαφ. σκευάσματα), οξυχλωριούχος χαλκός (διαφ. σκευάσματα), υδροξείδιο του χαλκού (διαφ. σκευάσματα) κ.α.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ή ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Συμπτώματα: Βακτήριο είναι το αίτιο της ασθένειας που προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους.
Συνθήκες Μόλυνσης: Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω προσφάτων πληγών από το κλάδευμα κ.λ.π.

Συστάσεις:
• Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων.
• Αποφυγή κλαδεύματος με βροχερό καιρό.
• Ψεκασμός των δένδρων μετά από το κλάδευμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα όπως και για το κυκλοκόνιο.

ΒΕΡΤΙΤΣΙΛΛΙΩΣΗ
Αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της ελιάς η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό ελαιώνων και σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για μύκητα εδάφους με πολύ μεγάλο κύκλο ξενιστών, ο οποίος μολύνει τα δένδρα από τις λεπτές ρίζες και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου. Η ασθένεια ξεκινά με τον μεταχρωματισμό των φυτών και γίνεται τελικώς φανερή είτε με τη μορφή μεμονωμένων ξερών κλάδων στα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα (ημιπληγία) είτε με την πλήρη ξήρανση των νεαρών δένδρων (αποπληξία).
Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα φύλλα της ελιάς ή άλλων ευπαθών ξενιστών και είναι σοβαρότερη όταν ο ελαιώνας συγκαλλιεργείται με άλλα ευπαθή στο μύκητα φυτά όπως βαμβάκι, τομάτες, πατάτες κ.α. ή γειτονεύει με ευπαθείς καλλιέργειες.

Συστάσεις: Επειδή δεν υπάρχουν χημικά μέσα για τη θεραπεία της ασθένειας, συνιστάται η αυστηρή τήρηση των παρακάτω καλλιεργητικών μέτρων:
• Κοπή και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με τα πρώτα συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας Τα μολυσμένα δένδρα συχνά αναβλαστάνουν από τη βάση και δίνουν νέα κλαδιά χωρίς συμπτώματα ενώ είναι συχνό το φαινόμενο της ανάρρωσης.
• Αποφυγή οργωμάτων.
• Καταστροφή των ζιζανίων.
• Άρδευση με σταγόνες και αποφυγή της κατάκλυσης και των αυλακιών.
• Χρησιμοποίηση υγειών δενδρυλλίων για την εγκατάσταση ενός ελαιώνα.
• Αποφυγή φυτέματος εκεί όπου προηγήθηκε καλλιέργεια ευπαθών στης ασθένεια φυτών (πατάτα, τομάτα, βαμβάκι κ.α.).
• Αποφυγή συγκαλλιέργειας ή γειτνίασης με ευπαθή στην ασθένεια φυτά.
• Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης σε εγκατεστημένους ελαιώνες.

ΣΚΩΛΗΚΟΜΟΡΦΑ ΑΚΑΡΕΑ (Eriophyidae)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σε ελαιώνες προσβολές της νεαρής βλάστησης από σκωληκόμορφα ακάρεα.

Συμπτώματα: Η προσβολή γίνεται εμφανής στα ώριμα φύλλα που εμφανίζουν παραμορφώσεις υπό τη μορφή υπόφαιων ανάγλυφων κηλιδώσεων στην κάτω επιφάνεια.

Συστάσεις: Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εξειδικευμένα σκευάσματα, συνιστάται επέμβαση με κατάλληλο για την καλλιέργεια θερινό πολτό όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά μέσα στο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι μία τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομόπτερων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ (Βρωμούσα)
Πρόκειται για πολυφάγο έντομο τα ενήλικα του οποίου είναι δυνατόν να προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κατά την περίοδο από μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο. Η εμφάνιση των ακμαίων του εντόμου είναι σποραδική και συχνά ξαφνική γεγονός που απαιτεί την προσοχή και ετοιμότητα των καλλιεργητών.
Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΈΝΤΟΜΑ ΣΚΟΛΥΤΕΣ
Συνήθως προσβάλουν δευτερογενώς τα εξασθενημένα από διάφορες αιτίες ελαιόδενδρα. Για την αντιμετώπιση αυτών των εντόμων συνιστώνται καλλιεργητικά μέτρα όπως:
• Επιμελές καθάρισμα των δένδρων από προσβεβλημένα ή μη ξερά ή εξασθενημένα κλαδιά και άμεση καύση αυτών
• Αποφυγή διατήρησης προσβεβλημένης ξυλείας στους ελαιώνες.
• Διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση υγείας και θρέψης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΥΛΤΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: