Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Άμφισσα, 10 Απριλίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας»


Στην Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή, απάντησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, σε έγγραφο της, στο οποίο ανέφερε τα παρακάτω:

«Κατανοούμε την προσπάθεια του Υπουργείου σας για την ορθολογικότερη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών σας. Θα θέλαμε όμως να κατανοήσετε το εύρος των προβλημάτων και τη σπουδαιότητά τους, που δημιουργούνται από την πρόταση της επιτροπής που συνεστήθη, η οποία προτείνει την υποβάθμιση της Π.Υ. Ιτέας και την κατάργηση του Π.Κ. Πολυδρόσου και της 7ης Ε.Μ.Α.Κ.

Συγκεκριμένα συμβάλλοντας στην προσπάθειά σας θα θέλαμε να σας προτείνουμε:

Α) την αναβάθμιση της Π.Υ. Άμφισσας σε Α’ τάξης,
Β) την διατήρηση της Π.Υ. στην Ιτέα,
Γ) τη διατήρηση του Π. Κλιμακίου στο Πολύδροσο και
Δ) τη διατήρηση της 7ης ΕΜΑΚ στη Λαμία.

Οι υπηρεσίες σας έχουν ευθύνη σε μια περιοχή που έχει: 4 με πυκνή βλάστηση, 2 Εθνικού Δρυμούς, μεγάλο ποσοστό εκτάσεις περιοχές Natura, τη λεκάνη απορροής του Μόρνου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τεράστια ακτογραμμή και πλαζ, 2 Σωφρονιστικά Ιδρύματα, τον αγωγό υδροδότησης της Αθήνας από το Μόρνο, τον Παραδοσιακό και προστατευόμενο από την UNESCO ελαιώνα της Άμφισσας, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της S&B, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.

Η περιοχή μας παρουσιάζει έντονη τουριστική, οικιστική και αγροτική ανάπτυξη που αυξάνουν την ήδη μεγάλη επικινδυνότητα, και την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν το 2011.

Επιπροσθέτως, η Π.Υ. Άμφισσας και το Π.Κ. Πολυδρόσου στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια και μάλιστα στο κτίριο του Π.Κ. Πολυδρόσου μπορεί να φιλοξενηθεί και το Π.Κ. Αμφίκλειας.
Για δε την Π.Υ. Ιτέας (που έχει κατά μέσο όρο 110 συμβάντα το χρόνο), ο Δήμος έχει δεσμευθεί για τη μεταστέγαση της σε δημοτικό κτίριο.
Τέλος, η φημολογούμενη κατάργηση της 7ης ΕΜΑΚ, θα είναι μια άκρως αρνητική ενέργεια για μια περιοχή σεισμογενή και με πολλά περιστατικά διάσωσης, κύρια στους ορεινούς όγκους.»


Ο αρχηγός σε απάντηση του εγγράφου και αναφορικά με τα θιγόμενα σε αυτό απάντησε τα εξής:


1. Με την υπ’ αρίθμ. 23100 οικ.Φ.100.4/16 Νοεμβρίου 2011 Απόφαση του κ. Αρχηγού Π.Σ. ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Επιτροπή θα καταθέσει το Πρακτικό – Προτάσεις της στην Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τυχόν αναβαθμίσεις/ καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Χώρας.
2. Η Επιτροπή κατά τη διάρκεια των εργασιών της, θα λάβει υπ’ όψιν της όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής που αφορούν το οικιστικό, φυσικό περιβάλλον, βιομηχανικές περιοχές κ.α., καθώς και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει την παρούσα χρονική περίοδο στο Σώμα.
3. Σε κάθε περίπτωση σκοπός και στόχος της Ηγεσίας του Σώματος, είναι η αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του και πρωτίστως η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
4. Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις παραγράφους 8,9 και 10 του άρθρου 4 του Ν. 3511/2006 (Α’ 258) ισχύουν τα εξής:
«8. Με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, μπορεί να συνιστώνται νέες Υπηρεσίες και να αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται, υποβιβάζονται, προάγονται και καταργούνται υφιστάμενες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ιδρύονται και συγχωνεύονται Υπηρεσίες κατώτερες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Σταθμού.
10. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης μπορεί:

α) να καταργούνται Υπηρεσίες κατώτερες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Σταθμού, καθώς και να αναστέλλεται, για υπηρεσιακούς λόγους, η λειτουργίας τους,
β) ………………»


Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ




1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΦ. ΠΑΛΛΑΣ είπε...

ΚΥΡΙΑ ΓΑΖΗ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΑΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ ΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ! ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ Π. ΠΙΛΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ...