Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ Ή ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 10%


Μιλήσαμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα για τα νέα πρόσθετα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αντιμετωπίσει δημοσιονομικές παρεκκλίσεις, τόσο στον μνημονιακό Προϋπολογισμό του 2012, όσο και στον μνημονιακό προγραμματισμό 2013-2014. Τέλος και με αφορμή την στάση των κομμάτων που στηρίζουν την συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα.


Ο σίγουρα πολιτικά χαμένος από αυτή κυβερνητική σύμπραξη θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναμένει εκλογικές μετακινήσεις εντός του μνημονιακού στρατοπέδου, πιθανότατα να είναι ο κερδισμένος αυτής της ιστορίας. Ταυτόχρονα ο Φώτης Κουβέλης με την αριστερή φρασεολογία, αλλά την απόλυτα δεξιά πρακτική, δεν έχει καμία ελπίδα να αποφύγει την πολιτική διαπόμπευση.
Αυτά ίσχυαν έως εχθές και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μείζονος σημασίας πολιτικές διαπιστώσεις. Γιατί σήμερα προστέθηκε στην ειδησεογραφία και το εξής ανατριχιαστικό δεδομένο: Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός δημοσιονομικός στόχος του 2012 και η διόρθωση του μνημονιακού προγραμματισμού 2013-2014, πιθανότατα θ απαιτηθούν και νέα οριζόντια μέτρα.


Τι σημαίνει αυτό σε πολύ απλά ελληνικά; Ότι...
σε μία κατηγορία παροχών δεν θα εφαρμοσθεί αναλογική ποσοστιαία μείωση αλλά αριθμητική. Θα κοπούν δηλαδή στον καθένα δικαιούχο του επιδόματος π.χ. 50 ευρώ και δεν θα εφαρμοσθεί η αναλογική ποσοστιαία κλίμακα, δηλαδή όσο θα αυξάνονται οι αποδοχές τόσο θα αυξάνεται κατά ποσοστιαία κλίμακα και η μείωση αποδοχών.
Το έχουμε ξαναπεί πάρα πολλές φορές. Η Ιστορία εκδικείται. Είναι νωπές ακόμα οι φωνές των στελεχών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορούσαν την τότε μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι εφάρμοζε οριζόντια περικοπή αποδοχών. Τώρα ως κυβερνητικοί συνέταιροι εφαρμόζουν σε αγαστή συνεργασία και την οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων. Άλλη μία απεμπόληση βασικής προεκλογικής δέσμευσης για τον Αντώνη Σαμαρά.



Θα απαντήσει ο γνωστός καλόπιστος μνημονιακός φίλος: «Ο Αντώνης Σαμαράς θα εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική για όσο χρόνο χρειαστεί και έως ότου πετύχει να βάλει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά».
Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Τότε και ο δικός μας ο λόγος θα ήταν πιο ήπιος και διαλλακτικός. Δεν θα γίνει πραγματικότητα αυτός ο σχεδιασμός. Όσο περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις τόσο θα μεγαλώνει η ύφεση. Όταν εμείς μιλήσαμε για ύφεση περίπου στο 6%-7%, οι μνημονιακοί υπολόγιζαν 3%-4%. Τώρα που εμείς θα μιλήσουμε για ύφεση διψήφια, οι μνημονιακοί τι θα πουν;
Γιατί με τον Αντώνη Σαμαρά η ύφεση θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 10%!










Δεν υπάρχουν σχόλια: