Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 5%



Δείτε τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για μειώσεις μισθών στην εθνική και την κλαδική σύμβαση εργασίας που κάνει λόγο για συνθήκες ασφυξίας στην αγορά

Πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων στη ΓΣΕΕ, ενώ η κλαδική σύμβαση του εμπορίου που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 6 - 7%.

Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, διεξάγονται σε συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο για 190.000 λουκέτα και απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης, το επόμενο δωδεκάμηνο και με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το 40 % των αυτοαπασχολούμενων / μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αισιόδοξο εύρημα από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, και αφορά τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αφού το 37% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες (από 22% τον Ιανουάριο του 2012). Η έρευνα διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 1200 επιχειρήσεων πανελλαδικά, από όλους τους κλάδους. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης (το 2009) και οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες.

«Οι πολιτικές που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην εσωτερική υποτίμηση αποδεικνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία. Αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση κινδυνεύουν από μόνες τους να οδηγήσουν τη χώρα στα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι λανθασμένες αποδεικνύεται και από την διάψευση των επίσημων προβλέψεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. σχετικά με την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ασημακόπουλος.


Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

* Ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά μέσο όρο 34,8 % σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει το έτος με ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιανουαρίου 2012 μόνο το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κέρδη για το 2011, τα οποία ήταν ήδη χαμηλότερα από το 2010, ενώ το 42% ζημιές.

* Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, όπου συγκεντρώνονται τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης (για το 86,5% των επιχειρήσεων).

* Η επενδυτική απραξία συνεχίζεται, καθώς μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησε εφέτος την επενδυτική του δραστηριότητα.

* Περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

* Η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7.

* Το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40% ενώ το 49,7% έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού. Προβλέπεται δε ότι για το 2ο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

* Παρατηρείται αύξηση στο μέσο χρόνο είσπραξης και εξόφλησης οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων. Παράλληλα, μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες.

* Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

* Η εγκληματικότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το 36,3% των επιχειρήσεων του δείγματος και ιδιαίτερα αυτές που έχουν έδρα την Αττική, ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

* Το 64,8% των επιχειρηματιών του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές. Από εκείνους που θα πάνε μόνο το 40% θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ: www.nesit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: