Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Άμφισσα, 4 Ιουλίου 2012





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή, το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π. Γαζή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κος Τσιόφας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κος Αντωνούλας και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κος Δασκαλόπουλος, ο κος Ι. Ράπτης Αντιδήμαρχος Δωρίδας, ο Διοικητής Π.Υ. Νομού Φωκίδας Ε. Ιωάννου, ο Υποδιευθυντής Α.Δ. Φωκίδας Α. Ζανιάς, ο Διοικητής Π.Υ. Ναυπάκτου Δ. Κοντογιάννης, ο Υποδιοικητής Π.Υ. Ιτέας Ν. Μποτίτσης, ο Υπολιμενάρχης Ιτέας Η. Γκούλτας, ο κος Ν. Μάνιος Αναπληρωτής Δασάρχης Άμφισσας, η κα Κ. Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Δελφών, η κα Σ. Αθανασοπούλου Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας & Κ. Μέριμνας, , ο κος Δ. Μουτσέλης εκπρόσωπος Δ. Δελφών, ο κος Ε. Δελλής εκπρόσωπος Δ. Δελφών, η κα Α. Τσαρούχα από την Ι΄ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο κος Π. Μιχαλάκης από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτην/κης, η κα Β. Καραμπελά Προϊσταμένη Μηχανολογικού Εξοπλισμού, ο κος Ι. Λουκάς εκπρόσωπος Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε., ο κος Ε. Τσάρκος εκπρόσωπος «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης», ο κος Τ. Δροσόπουλος, εκπρόσωπος Συλλόγου «Κρισσαίος».

Είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Α. Καραναστάσης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Δ. Κουβέλης του Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμήματος Ανατολικής Στερεάς.

Την συνάντηση άνοιξε η Αντιπεριφερειάρχης η οποία ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες συνεργασία στην πρόληψη αφενός και στην αντιμετώπιση αφετέρου των επικίνδυνων φαινομένων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου κτιρίων καθώς και της άσκησης εκπαίδευσης του πληθυσμού, τον καθορισμό χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού ανά περιοχή της κάθε πόλης και τρόπο μετάβασης σε αυτούς.

Στη συνέχεια ο κος Τσιόφας Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρθηκε στην οργάνωση των χώρων καταυλισμού απο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και των Δήμων (Δ/νση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) υπεύθυνες για την διαχείριση υλικών, οργάνωση των χώρων καταυλισμού (σκηνές, κουβέρτες κ.λ.π.) να εξασφαλίσουν τα αναγκαία υλικά σε περίπτωση προσωρινής διαβίωσης σεισμοπλήκτων στους προκαθορισμένους χώρους καταυλισμού.

Ο κος Αντωνούλας Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μίλησε για τη συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση των επιπτώσεων, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των χώρων και την ιεράρχηση των δράσεων Πολιτικής προστασίας. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης ασκήσεων στα σχολεία και στην καταγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού και των χειριστών της Περιφερειακής Ενότητας. Τέλος, επεσήμανε την χρησιμότητα της διάνοιξης αποκλεισμένων δρόμων, για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων των σωστικών συνεργείων προς και από την πληγείσα περιοχή, τις νοσοκομειακές μονάδες κ.λ.π.

Το λόγο πήρε ο κος Καραναστάσης Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Ανατολικής Στερεάς και αναφέρθηκε στο προσεισμικό έλεγχο κατασκευών, και πόσο σημαντικό είναι να γίνει υποχρεωτικός για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ο έλεγχος στατικής επάρκειας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συσταθούν μόνιμες επιτροπές ελέγχου, ανά περιοχή, από μηχανικούς υπαλλήλους των κατά τόπων Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας, των Δήμων, και ιδιώτες μηχανικούς μέλη του τμήματος που θα έχουν ως πρόσθετη υποχρέωση την ανασύσταση και τήρηση – ενημέρωση των φακέλων μελετών των κτιρίων αυτών και σε δεύτερη φάση της ψηφιοποίησης τους.


Το λόγο πήρανε οι παρευρισκόμενοι και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.


Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: