Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΙΤΕΑ: ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ!




Προσκλήσεις για το...Μέγαρο!


Τελευτά ο Ιούλιος του 2012. Κι εμείς εδώ, σε μιά μικρή πόλη, της οποίας η ηλικία είναι η ίδια με τα δίπλα στο κύμα φυτεμένα πεύκα της και της οποίας επίσης, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ένα και μοναδικό :η θέση της' ένα προσήλιο σταυροδρόμι. Κι εδώ διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του εμπορίου με τους δρόμους του νεόφερτου, του διαφορετικού και του σύγχρονου. Μια γωνία όπου συναντήθησαν η ανάγκη, η εργατικότητα, η προσφυγιά ομού με την ιστορία, το ανοιχτό μυαλό και την ανοχή κι όλα από κοινού έπλασαν αυτό το οποίο σήμερα γνωρίζουμε σαν χωριό μας : την Ιτέα.

Περίσσευαν ανέκαθεν οι εκδηλώσεις οι χοροί και τα πανηγύρια στο χωριό μας κι όλοι τα εγνώριζαν, συμμετείχαν και διασκέδαζαν, ωσάν να ήσαν όλοι εξαρτήματα ένός καλού και άψογα ρυθμισμένου ωρολοϊού και δεν χρειαζόταν η εκ των προτέρων καμία υπενθύμιση, παρά μόνον αν ερχόταν καμιά ''κομπανία''. Τότε μόνον γέμιζαν οι τοίχοι οι κολώνες και τα πεύκα με ανακοινώσεις και διαφημίσεις για κέντρα και για ''πλήρεις ορχήστρες''.

Ως φαίνεται όμως, οι καιροί δεν άλλαξαν και στις τελευτώσες ημέρες του Ιουλίου του 2012, δεν αρκεί μόνον η ηλεκτρονική επικοινωνία και η δημοσίευση σε εφημερίδες. Χρειάζεται και ο παλιός καλός τρόπος αναγγελίας σπουδαίου καλλιτεχνικού γεγονότος : η αφίσα! Έτσι λοιπόν έχουμε τον Δήμο μας να είναι συνδιοργανωτής σε ''σπουδαία και επιπέδου'' καλλιτεχνική εκδήλωση, μαζί με μία εταιρεία περιφοράς καλλιτεχνών, σε έναν ιδανικό (κατά την γνώμη μας) χώρο, για εμποροζωοπανηγύρεις. Και κατά τα βλεπόμενα, με τους τωρινούς αιρετούς άρχοντές μας, ο πολιτισμός που αρμόζει στον τόπο μας, βρήκε επιτέλους, τον τρόπο έκφρασής του, την ποιότητά του και βεβαίως τον πρέποντα τρόπο προβολής του. Όπως θα παρατηρήσετε στην φωτογραφία, εκτός από τα ενοικιαστήρια και την αφίσα για το καλλιτεχνικό γεγονός, υπάρχει ακόμα (δεν έχει αφαιρεθεί), η ανακοίνωση-δικαιολογία του Δήμου για την πρόσφατη διακοπή νερού. Και για να μην μακρηγορούμε, το πεύκο έχει γίνει πλέον, ο επίσημος τρόπος και τόπος επικοινωνίας του Δήμου μας με τους κατοίκους! Στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2012! Τώρα, το ότι βεβαίως εκ του νόμου και του Δημοτικού κανονισμού, απαγορεύεται η αφισοκόλληση και ότι τούτο επιφέρει πρόστιμα υπέρ του ... Δήμου, θεωρείστε το εκ των ουκ άνευ και ότι μάλλον αφορά άλλους...Δήμους.


Πέραν όμως του γραφικού και του φαιδρού, υπάρχει θέμα και με την σκοπιμότητα, τόσον της ''εκδήλωσης'' και της προβολής της, όσον και με την συμμετοχή του Δήμου σε αυτήν. Δεν θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Θα ήταν άδικο, παρ' ότι αναμενόμενο.


Έχουμε όμως μια απορία :

Στην γενική κατάπτωση της σύγχρονης εποχής, ο Δήμος και οι άνθρωποί του, πιστεύουν ότι μας ''πρέπουν'' πολιτιστικές(!) εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου, αυτού του βεληνεκούς, αυτής της ''αρπαχτής'' νοοτροπίας, εκδηλώσεις ''μπουλούκια'' οι οποίες πραγματοποιούνται σε αλάνες και ότι αυτές θα γεμίσουν με πολιτισμό τις έωλες ψήφους, ε, συγνώμην, θερμές βραδιές ηθέλαμε να γράψουμε, των κατοίκων της Ιτέας;


Και επί της ουσίας : Ο Δήμος (δηλ. η Δ.Ε. Ιτέας για να ακριβολογούμε), εκτός από την ''γκάφα'' την οποία εχρεώθει, είχε κανένα οικονομικό όφελος, ή εξετέθει αχρεωστήτως;...



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέγε με Τάσο! Καμμιά εξηνταριά είμασταν και λυπάμε εκείνο το παληκάρι τον Βαλάντη που μπήκε μέσα. Αλλά κορμάρααααα η άτιμη. Κι ας είχε τσαντιστεί.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ,ΟΠΟΤΕ ΥΠΑΡΞΕΙ,ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΜΕΙΣ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΥΝΕΝΟΗΘΗΚΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ "ΑΡΧΟΝΤΕΣ";