Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ



Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών

“Η πραγματικά σωστή αξιοποίηση της περιοχής Λαρνάκι αλλά και όλου του πλούτου της Φωκίδας προς όφελος του λαού της περιοχής δεν μπορεί να γίνει σήμερα που την εξουσία την έχουν μονοπώλια και επιχειρηματικοί όμιλοι”




Για την Λαϊκή Συσπείρωση και για τα δυο ζητήματα έχουμε διαφορετική αφετηρία.

Η τουριστική οικονομική δραστηριότητα, οι διακοπές και το περιβάλλον είναι ζητήματα που δεν μπορούν να είναι προς όφελος του λαού όσο υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα και βιομήχανοι.

Οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν σύγχρονο δικαίωμα που στερούν από τη λαϊκή οικογένεια όλο και πιο πολύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλισθούν δωρεάν ή πολύ φθηνές, ποιοτικές και πολύμορφες διακοπές ξεκούρασης σε παραθαλάσσιες ή ορεινές περιοχές.

Όσο αναφορά την τουριστική οικονομική δραστηριότητα, πρέπει να στοχεύει:

• Στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ισορροπία με τη φύση.
• Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική - αγροτική παραγωγή, τις αναγκαίες υποδομές (ενεργειακές, ύδρευσης, κλπ.).
• Στην πλήρη - σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
• Σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού. Η θέση μας για το Λαρνάκι είναι γνωστή. Είναι μια τοποθεσία όπου χρησιμοποιείται από την S&B, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τις επιπτώσεις που είχε το μπάζωμα του κόλπου στους κατοίκους της Ιτέας. Ακόμα και η τουριστική αξιοποίηση του χώρου θα έπρεπε πρώτα και κύρια να περιλαμβάνει τις παραπάνω προϋποθέσεις της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας.


Με βάση τα παραπάνω ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα όταν περιοχές της Ελλάδας παραδίδονται προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες. Παραδείγματα μπορούμε να αντλήσουμε από όλη την χωρά όπου «τουριστικές» περιοχές έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι πηγές κερδοφορίας μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι του λαού.

Ευνοημένοι από τις συνθήκες της κρίσης είναι και οι μεγαλύτεροι Tour Operators. Ελέγχοντας ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου μαζικού τουρισμού μπορούν να καθορίσουν τους προορισμούς στη βάση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, άλλωστε οι μεγάλοι του κλάδου διαχειρίζονται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή και σε προορισμούς ανταγωνιστικούς προς τους ελληνικούς. Ταυτόχρονα διευρύνεται η χρήση του «All inclusive» (όπου το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών καλύπτεται εντός του ξενοδοχείου και περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου), δημιουργώντας συνθήκες περαιτέρω ασφυξίας στα μαγαζιά εστίασης, λαϊκής τέχνης, κ.ά.


Η πραγματικά σωστή αξιοποίηση της περιοχής Λαρνάκι αλλά και όλου του πλούτου της Φωκίδας προς όφελος του λαού της περιοχής δεν μπορεί να γίνει σήμερα που την εξουσία την έχουν μονοπώλια και επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό το κέρδος δεν μπορεί να καλύψει τους προαναφερόμενους στόχους και κριτήρια.

Ο πραγματικός σχεδιασμός που θα καθορίσει σε κάθε περιοχή τι θα είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο και τι όχι μπορεί να γίνει όταν η κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία, όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης.

Η γη, τα δάση, οι παραλίες θα αποτελούν λαϊκή, κρατική περιουσία.


ΠΗΓΗ Εφημερίδα: «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΤΟΣ Ο ....?
ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΤΑΧΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΤΙΑΣ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΑΛΩΝΙΤΗ?
ΑΠΛΩΣ ΝΟΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ........ ΚΑΙ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΕΙΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.... ΟΙ ΚΚΕ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ.
ΟΥΣΤ