Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ο κος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ



Κουφάλης Αθανάσιος Σύµβουλος αντιπολίτευσης ∆.Κ. Ιτέας


Στις 20 Μα ου 2011 και ώρα 09.00 το πρωί έγινε συνεδρίαση του Συµβουλίου της ∆ηµοτικής ενότητας Ιτέας και µεταξύ των θεµάτων ήταν και η έκφραση γνώµης για την υπογραφή νέας σύµβασης εκµίσθωσης στη θέση Λαρνάκι από το Λιµενικό Ταµείο στην εταιρεία S & B Βιοµηχανικά Ορυκτά. ∆ιάβασα ξανά τα πρακτικά της 20/05/2011, και φέρνοντας στην µνήµη µου όλα αυτά πού ελέχθησαν, αλλά και όσα επακολούθησαν καταλήγω στο συµπέρασµα ότι τίποτε δεν γίνεται σωστό σε αυτόν τον τόπο. Υπάρχει τεράστιο κενό στην ενηµέρωση όχι µόνο εµάς των αιρετών αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών. Ακόµη η υποκρισία, ο ωχαδερφισµός και η αοριστολογία βρίσκονται πάντα µπροστά µας. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν να παραστούν ο κ. Κατσαρός τότε πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου αλλά δεν παρευρέθη, και η κ. Μητσιάνη Γεωργία από τη ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος η οποία επίσης δεν παρευρέθη παρά την τηλεφωνική πρόσκληση από την πρόεδρο της ∆ηµοτικής Ενότητας κ. Βούλγαρη πού έγινε ενώπιων µου. Ακόµη και τώρα τι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν ( οι προηγούµενοι έληξαν 31-12-2011) δεν γνωρίζουµε, και κανένας δεν µας έχει ενηµερώσει πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση, και πότε θα ισχύσουν και τι διαφορές θα έχουν µε τους προηγούµενους και αν θα ξεφύγου- µε από τις ασάφειες.


Το κείµενο πού ακολουθεί είναι από εκείνη την συνε δρίαση µε κάποιες προσαρµογές στην έκφραση. Εκεί βρίσκονται αυτό πού ανέφερα πιο πάνω δηλαδή η αοριστολογία και τα ηθεληµένα κενά ,ώστε όταν υπάρξει πρόβληµα να µην είναι δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες σε κανένα. Όταν το διάβασα, κανένας δεν είπε κάτι πού να αµφισβητήσει τα λεγόµενά µου άλλωστε και όλες οι άλλες εισηγήσεις ήταν καλού επιπέδου. Εκείνο όµως πού δεν έγινε και αναφέροµαι σε ΟΛΑ όσα ελέχθησαν ήταν να µην υπάρχει απάντηση από κανέναν και αυτό γιατί µια απάντηση έστω και ελλιπής έχει κόστος. Το αποτέλεσµα ήταν να ξεχασθεί η υπόθεση έως σήµερα, και το θέµα επανέρχεται στη δηµοσιότητα κατόπιν πρωτοβουλίας της εφηµερίδας Ώρα της Φωκίδας. Άς ελπίσουµε ότι θα βγει κάτι καλό από τον διάλογο.


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΙΤΕΑΣ


Κατ΄ αρχή κρίνουµε απαραίτητο να παραβρεθεί στο Συµβούλιο ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου κ. Κατσαρός προς ενηµέρωση των Συµβούλων αν οι όροι πού συνεκφωνήθηκαν µε την υπάρχουσα σύµβα- ση παραχώρησης εκπληρώθηκαν όπως αναφέρονται στο κείµενο της συµφωνίας. Ακόµη κρίνουµε σκόπιµο και απαραίτητο να παρευρίσκεται εκπρόσωπος από ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας -η κ. Μητσιάνη Γεωργία είναι διευθύντρια- αν και γνωρίζουµε ότι η Υπουργικές Αποφάσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους εκδίδονται από την Αθήνα και µετά γίνεται κοι- νοποίηση εδώ στην Άµφισσα. ∆ιαβάσαµε µε πολλή προσοχή όλες τις αναφορές- καταγγελίες της Κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας καθώς και του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών ∆ραστηριοτήτων. Τα επιχειρήµατά τους είναι απολύτως λογικά, αλλά για να ικανοποιηθούν όλα αυτά µια είναι η λύση, όχι µόνο να σταµατήσει να λειτουργεί το Λαρνάκι σαν χώρος απόθεσης βωξίτη αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα της Εταιρείας Βωξιτών( S & B) να σταµατήσει, αν κάνουµε λάθος ας µας διορθώσει κάποιος. Μετά από σκέψη καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι για το συγκεκριµένο θέµα εύκολη λύση δεν υπάρχει, και στην απόφασή µας είναι δεν είναι δυνατόν να αγνοού-µε ότι η ανάπτυξη και η δραστηριότητα των Βωξιτών είναι µια ζώσα πραγµατικότητα, τόσο για την τοπική κοινωνία µας, όσο και γενικότερα για τον κλάδο του Αλουµινίου. Η ανάπτυξη αυτή όµως ,θα πρέπει να λαµβάνει τα κοι-νωνικά και οικολογικά µηνύµατα των καιρών µας αφ ενός, αλλά και το γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι µέρος του ∆ελφικού Τοπίου και περιοχή ΝΑTURA.

Μετά από αυτές τις σκέψεις οι προτάσεις µας είναι

Α) Για το ετήσιο µίσθωµα προτείνουµε ∆ΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, και το τίµηµα να αρχίζει από ένα λογικό ελάχιστο ποσό το οποίο θα συµφωνήσει το Λιµενικό Ταµείο.

Β) NΑΙ ΣΤΗ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ,αλλά µε τους πλέον συγχρόνους περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι θα ισχύσουν µετά τη λήξη των υπαρχόντων πού λήγουν 31.12.2011.

Κατά τη γνώµη µας οι περιβαλλοντικοί όροι θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο, να συντάσσεται έλεγχος προόδου και να δίνονται τα πορίσµατα προς δηµοσίευση στο σύστηµα ∆ΙΑΥΓΕΙΑ ώστε να κρίνεται η προσαρµογή στα νέα δεδοµένα. Ο έλεγχος που αναφέρουµε αποτελεί το κλειδί για µια σχέση ποιοτικότερη της Εταιρείας µε την Πόλη µας.

Σηµειώνουµε ότι µε την υπογραφή της σύµβασης πρέπει να ορισθεί ποιος Φορέας η ∆ιεύθυνση θα είναι αρµόδια για τον έλεγχο, και θα έχει και την τελική ευθύνη χωρίς αοριστολογίες και ασάφειες .

Σχολιάζοντας τώρα όλα τα έγγραφα της Κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας καθώς και την απόφαση 169328/2729/10.07.2007 πού αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους καταλήξαµε στα ακόλουθα σχόλια.

-Στο έγγραφο 68/11/11/2010 της Κίνησης Γκιώνας αναφέρεται ότι το Λαρνάκι βρίσκεται στη Ζώνη Β του ∆ελφικού Τοπίου όπου σύµφωνα µε την απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ10//25153/1266 και τις µεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις και δραστηριότητες. Υπάρχει όµως και η Κοινή Υπουργική Απόφαση 24208/2009 άρθρο 8 παρ 2 που αναφέρει Τουρισµός-Εξόρυξη

<Η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, η πρωτογενής επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών στους χώρους εξόρυξης και η εξασφάλιση των αναγκαίων διεξόδων για τη διακίνηση των προ όντων εντός των περιοχών που χαρακτηρίζονται µε το παρόν ως περιοχές προτεραιότητας τουρισµού δεν µπορεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φύσης της δραστηριότητας να αποκλεισθεί. Η επέκταση της δραστηριότητας στις περιοχές αυτές και σε τµήµατα που εντοπίζονται νέα κοιτάσµατα, είναι δυνατή ύστερα από συνεκτίµηση κοινωνικών, οικονοµικών και περιβαλλοντικών παραµέτρων.>

Με αυτές τις δύο διατυπώσεις το ερώτηµα το δικό µας είναι

-Και τώρα τι πρέπει να γίνει ;;

-Εµείς τι πρέπει να πιστέψουµε όταν το ίδιο το Κράτος αδυνατεί να βάλει τους κανόνες λειτουργίας και συνύπαρξης Τουρισµού-Μεταλλείων;;

Σε άλλο σηµείο του ίδιου εγγράφου αναφέρει ότι δεν υπάρχει Ειδικό Νοµικό Καθεστώς για τους Βωξίτες σε αντίθεση µε βιοτεχνίες συσκευασίας ελαιών που ανα-

φέρονται και µάλιστα ονοµαστικά. Αν είναι αληθές αυτό ,καλό θα είναι να διευκρινισθεί από την Πολιτεία αν οι Βωξίτες θα εξαιρούνται και µε ποιο τρόπο και προποθέσεις, από το ∆ελφικό Τοπίο. Η υπεύθυνη στάση του Κράτους είναι το ζητούµενο από µας.

Σε συνέχεια το ίδιο έγγραφο αναφέρει την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την εφαρµογή του θεσµού του ∆ελφικού Τοπίου και ακολούθως καλεί την Πολιτεία για την εφαρµογή του Νόµου χωρίς εκπτώσεις για τους Βωξίτες πράγµα πού σηµαίνει, επί πλέον απώλειες θέσεων εργασίας µε όλα τα αποτελέσµατα που συνεπάγονται από αυτό.

Για τους περιβαλλοντικούς όρους τώρα που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση 169328/2729/10.07.2007 έχουµε να παρατηρήσουµε τα εξής.

Ο αντικατασταθείς περιβαλλοντικός όρος Γ.14 αναφέρει
«Τα κάθε είδους άχρηστα µη επικίνδυνα υλικά να συλ- και να διατίθενται σύµφωνα µε τις διαλέγονται τάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909/Β/03).Υλικά ρυπασµένα από επικίνδυνα απόβλη τα, να συλλέγονται χωριστά σε ειδικούς κάδους και να διατίθενται σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν σχετική άδεια για τη διαχείριση αποβλήτων σύµφωνα µε την ΚΥΑ 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β/06).»

Παρατήρηση
Χρειάζεται όχι µόνο τακτικός έλεγχος, αλλά όπως και σε όλους του περιβαλλοντικούς όρους που θα αναλύσουµε να διευκρινισθεί ποιος φορέας είναι αρµόδιος για την πιστοποίηση της τήρησης των.

Ο αντικατασταθείς περιβαλλοντικός όρος Γ.15 αναφέρει .
«Απαγορεύεται η κάθε µορφής καύση υλικών στην περιοχή του έργου καθώς και η απόρριψη µεταχειρισµένων ορυκτελαίων επί του εδάφους. Η αλλαγή των µεταχειρισµένων ορυκτελαίων να γίνεται σε συγκεκριµένο χώρο στον οποίο να υπάρχει πρόβλεψη αποφυγής ρύπανσης του εδάφους µε τσιµεντόστρωση και δίκτυο συλλογής των διαρροών. Η διαχείριση των χρησιµοποιηµένων ορυκτελαίων να γίνεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π∆ 82/2004 (ΦΕΚ 64/α/04).»

Ο περιβαλλοντικός όρος Γ.22 αναφέρει:
«Η εταιρεία να επιθεωρεί σε τακτά χρονικά διαστήµατα την εγκατάσταση των δεξαµενών καυσίµων και να φροντίζει για την τακτική συντήρηση τους από τις εταιρείες πετρελαιοειδών.»

Παρατήρηση
Χρειάζεται να αποσαφηνιστούν τα χρονικά διαστήµατα και µετά να γίνεται έγγραφη έκθεση έλεγχου στον Φορέα ελέγχου.

Ο περιβαλλοντικός όρος Γ.26 αναφέρει
«Η φόρτωση, µεταφορά και αποθήκευση των διαφόρων κλασµάτων του βωξίτη εντός του χώρου των εγκαταστάσεων να γίνεται µε τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος.»

Παρατήρηση
Υπάρχει σκόπιµη ασάφεια, αν δεν διευκρινισθεί τι ενέργειες χρειάζεται να γίνονται όρος αυτός είναι τελείως άχρηστος.

Ο περιβαλλοντικός όρος Γ.28 αναφέρει
«Κατά την διάρκεια των φορτώσεων στα πλοία να λαµβάνονται όλα τα απαραίτητα µέτρα αποφυγής διαρροών υλικών στη θάλασσα.»

Παρατήρηση
Υπάρχει σκόπιµη ασάφεια, αν δεν διευκρινισθεί ο όρος αυτός είναι άχρηστος.

Ο περιβαλλοντικός όρος Γ.29 αναφέρει
«Να πραγµατοποιούνται δειγµατοληψίες και αναλύσεις και αναλύσεις χηµικών και µικροβιολογικών παραµέτρων ( τουλάχιστον ανά εξάµηνο) στη θάλασσα έµπροσθεν των λιµενικών εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσµατα αυτά να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και να απο-στέλλονται άπαξ ετησίως στο Τµήµα Περιβάλλοντος της Νοµ.Αυτ.Φωκίδας.»

Παρατήρηση
Από ποιόν φορέα θα γίνονται αυτές οι δειγµατοληψίες και αναλύσεις;; Μήπως από την Εταιρεία;
Σηµειώνουµε εδώ ότι η Εταιρεία είναι ελεγχόµενη, άρα ο φορέας πρέπει να είναι άλλος και να κατονοµάζεται σαφώς .

Ο περιβαλλοντικός όρος Ε1-Περιβάλλον περιοχής- Ευαίσθητα στοιχεία του-Ειδικά προστατευόµενες ζώνες.
«-Οι χώροι που αναπτύσσεται το συνολικό έργο βρίσκε- ται εντός των ορίων της περιοχής Κοινοτικής Σηµασίας(SCI)<Παραλιακή ζώνη Ναυπάκτου-Ιτέας> (GR 2450004 ), του Εθνικού Καταλόγου Περιοχών, του Ευρωπα κού Οικολογικού ∆ικτύου NATURA 2000.» Εδώ προσθέτουµε και ∆ελφικό Τοπίο –Ζώνη Β

Ο περιβαλλοντικός όρος ΣΤ2 αναφέρει
«Σε περίπτωση που δηµιουργηθούν σοβαρά προβλήµατα υποβάθµισης του περιβάλλοντος η στην περίπτωση που παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη παρούσα απόφαση….. επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι η µεταβάλλονται οι περιβαλλοντικοί όροι της παρούσας απόφασης σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.1650/86 και τις µεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού (Ν.3010/20020).»

Ο περιβαλλοντικός όρος ΣΤ3 αναφέρει
«Η µη υλοποίηση όρου η όρων της παρούσας απόφασης έχει ως αποτέλεσµα εκτός των άλλων, την επιβολή διοικητικών(πρόστιµα) και ποινικών κυρώσεων σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 28,29 και 30 του Νόµου 1650/86 και τις µεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού (Ν.3010/2002).»

Παρατήρηση
Επιµένουµε για µια ακόµη φορά, ποιος τέλος πάντων θα κρίνει την υποβάθµιση του περιβάλλοντος η αν η παρούσα απόφαση δεν είναι επαρκής;;; Η σαφής αναφορά στο αρµόδιο φορέα, και η ανάληψη των αναλόγων ευθυνών από αυτόν, δίνει ουσία σε αυτόν τον περιβαλλοντικό όρο διαφορετικά δε έχει καµία αξία. Με αυτές τις παρατηρήσεις µας κυρία Πρόεδρε και κύριοι σύµβουλοι της Συµπολίτευσης επισηµάναµε τα σηµεία που κατά τη γνώµη µας πρέπει να τύχουν προσοχής προς βελτίωση και σίγουρα δεν είναι µόνο αυτά ούτε διεκδικούµε το αλάθητο. Πιστεύουµε στη σύνθεση των προτάσεων και την αναζήτηση της σωστής απόφασης µέσα από δηµοκρατικό διάλογο.

Ελπίζοντας ότι οι προτάσεις µας συµβάλουν στη σωστή αντιµετώπιση της συµφωνίας για το ΛΑΡΝΑΚΙ καταθέτουµε αυτές τις προτάσεις.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άπ! Θανασάκη... Επιτέλους άρχισες να βλέπεις ότι όντως η ''γή γυρίζει''... Οφείλω όμως να σημειώσω ότι είσαι ο πρώτος αιρετός, ανεξαρτήτως βαθμίδας δημοτικού οργάνου, ο οποίος έχει και άποψη και γνώση και αντίρρηση και έχει το θάρρος και την διατυπώνει γραπτά και δημόσια. Και μόνον για αυτό, εγώ θα σου 'πώ ΜΠΡΑΒΟ. Θα εξακολουθήσεις όμως να είσαι ταγμένος με το καλό του τόπου, ή αυτό είναι μιά καθαρά ημί-αποστασιοποιημένη πολιτική(κομματική) τοποθέτηση; Και αυτό γιατί ενώ γνωρίζω τις ευαισθησίες σου για τα κοινά, δεν παύεις να είσαι οργανωμένος σε κάποιον πολιτικό χώρο και βεβαίως τα γραφόμενά σου έχουν...ηλικία! Αναφέρονται σε πρακτικά του Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας, πρίν απο έναν χρόνο. Δηλ. εκ του ασφαλούς... Σήμερα όμως; Θα χαρώ να 'δώ την αγάπη σου για τον τόπο, να μετουσιώνεται σε ενέργεια και πράξεις. Σε παρακολουθώ φίλε Θανάση

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΚΟΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΑΓΓΩΣΕΙΣ....ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ , ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΕΥΘΕΩΣ "ΟΧΙ" ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΓΑΣ ....ΤΑ "ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ" ΤΑ ΕΛΕΓΕ Η ΠΥΘΕΙΑ ΜΑΣΩΝΤΑΣ ΧΟΡΤΑ.
ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΚΟΥΤΟΧΩΡΤΑ!