Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Άμφισσα, 27 Ιουλίου 2012





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας με δράσεις Προώθησης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας

Από 1η Αυγούστου ξεκινά η απασχόληση των ωφελουμένων ανέργων στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Οι 30 ωφελούμενοι υπέγραψαν την 5μηνη σύμβαση και οι 15 ξεκινούν εργασία από 1η Αυγούστου και οι επόμενοι 15 από 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ».

Αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος είναι:

* Η ενημέρωση του Γενικού Πληθυσμού για αποφυγή κινδύνων και πρόληψη.
* Η προσφορά υπηρεσιών προς αναξιοπαθούντες και μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού
* Η φροντίδα και προνοιακή υποστήριξη πληθυσμιακών ομάδων.
* Η ενίσχυση της εθελοντικής δράσης.
* Η άρση κοινωνικού αποκλεισμού των ομάδων αυτών.
* Η βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.
* Η εκπαίδευση και επιμόρφωση σε συμπληρωματικές της εγκυκλίου εκπαίδευσης δράσεις.
* Η Απασχόληση ανέργων.


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει ειδική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, μέσω της οποίας θα υλοποιηθούν οι ανωτέρω προτεινόμενες εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα αφορούν τις προαναφερθείσες ομάδες στόχου. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας και είναι:


1. Ενημέρωση ευπαθών ομάδων για την Δημόσια Υγιεινή

2. Ενημέρωση γενικού Πληθυσμού για προληπτικές ιατρικές ενέργειες – προώθηση και Προαγωγή Δημόσιας Υγείας/ Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σχετικά με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

3. Υποστήριξη Αναδόχων Οικογενειών, Κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, εγκαταλελειμμένων παιδιών, Αποφυλακισμένων, Απεξαρτημένων, Εξαρτημένων, Ψυχικών Ασθενών, Α. με Α.

Γενικότερα η προσέγγιση όλων των ομάδων θα επιτευχθεί σε συνεργασία με τους Συλλόγους και με την σύμπραξη της οργανωμένης Διοίκησης. Δηλαδή η προσέγγιση των Ατόμων με Αναπηρία μπορεί να επιτευχθεί μέσω των Συλλόγων τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει για παράδειγμα με την ενημέρωση για το «τεστ ΠΑΠ» σε συνεργασία με τους γυναικείους Συλλόγους. Για την ενσωμάτωση των κοινωνικών ομάδων σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Για τα Σχολεία και την ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα των ευπαθών ομάδων σημαντική θα αποδειχθεί η συνεργασία με τις Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διευθύνσεις αλλά και με τους Συλλόγους των Δασκάλων και Καθηγητών.


Τέλος ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η δυσπιστία, πολλές φορές ο φόβος και πολύ περισσότερο στις μικρές κοινωνίες η αποδοχή του προβλήματος ή η άρνηση δημοσιοποίησής του. Πρωτεύοντα ρόλο στην αντιστροφή, γιατί αυτό επιχειρούμε, αυτής της πραγματικότητας θα έχουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα με την ευγένειά τους, με την κατανόηση της διαφορετικότητας, με την διακριτική τους συμπεριφορά.

      
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: